Ljepota i relax 20. prosinca 2011.

Ayurvedska masaža liječi duh i tijelo

Ayurveda
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ayurvedska masaža jedna je od najstarijih tehnika masaže, a temelji se na tradicionalnoj indijskoj medicini Ayurvedi, koja zagovara prirodan i zdrav način života. Kako izgleda ayurvedska masaža, koje su njezine prednosti te kod kojih smetnji je korisna, objasnio je Vladimir Maruševac voditelj Ayurvedskog centra Prema iz Varaždina

Ayurveda centar Prema nalazi se u Pišćanovcu kraj Varaždinskih Toplica, a osnovali su ga Snježana i Vladimir Maruševac koji su znanje o ayurvedskim tretmanima sakupljali dugi niz godina radeći u poznatim ayurvedskim klinikama Europe.

S Vladimirom Maruševcem razgovarali smo o učinku koji ayurvedska masaža ima na zdravlje duha i tijela.

Tijelo se tretira kao cjelina

Ayurveda je staroindijski tradicionalni oblik liječenja koji kaže da je čovjek zdrav onda kada su sve njegove tjelesne, mentalne i duhovne funkcije u ravnoteži. Prema ayurvedskom učenju čovjekovo se tijelo tretira kao cjelina te se ne može izdvojiti i liječiti samo jedan dio.

‘Ayurveda naglasak stavlja na prevenciju i aktivno stvaranje dobrog zdravlja. Sljedeći ayurvedsku dnevnu rutinu svjesno gradimo i održavamo dobro zdravlje te harmoniziramo odnos sa sredinom u kojoj živimo’, govori Vladimir Maruševac.

Po ayurvedskoj filozofiji postoje tri konstitucije pacijenta koje se uzimaju u obzir prije tretmana - vata, pitta i kapha. Osnovne karakteristike vatte su suha, hladna, lagana, neravnomjerna, pokretljiva i razrijeđena, pitte masna, vruća, lagana, žestoka, tečna i žitka, a kaphe masna, hladna, teška, ustaljena, gusta i zbijena.

U svakome od nas prevladava jedna od te tri konstitucije. ‘Prema Ayurvedi, nismo svi isti već se svakome pristupa kao pojedincu sa osobnom konstitucijom prema kojoj se određuju postupci i liječenje’, ističe Vladimir Maruševac.

Masažu rade dva terapeuta

Ayurvedski terapeut prije same masaže mora prepoznati pojedini tip osobe i njezino stanje (je li vata, pitta ili kapha) te prema tome odrediti tehniku i način masaže.

‘Masaže koje se rade u Ajurvedskim centrima su posebne. Izvode se vrlo sporo i nježno, bez pritiska, s toplim sezamovim ili maslinovim uljem. Masažu rade dva terapeuta istovremeno, kao u ogledalu – što radi desni terapeut, potpuno iste pokrete radi i lijevi. Kod ayurvedskih tretmana  također je praksa da ženski terapeut radi sa ženskim klijentima, a muški s muškarcima’, kaže Vladimir Maruševac.

Na taj način dolazi do potpunog opuštanja i oslobađa se nakupljeni stres. Osim tog učinka, svrha masaža je usmjeriti pokrenute toksine prema izlazima iz tijela. ‘Jedan dio oslobađa se dodatnim tretmanima koji izazivaju znojenje, a drugi dio se eliminira kroz probavni sistem’, priča Vladimir Maruševac.

Eliminacija toksina i opuštanje

U Ayurvedskim centrima prakticira se metoda čišćenja stresa i toksina zvana Panchakarma.

'Stres i zatrovanost toksinima štete organizmu te uzrokuju fizičke i psihičke smetnje. Panchakarma se zato ubraja među najefikasnije metode zaštite protiv bolesti, a kod narušenog zdravlja često je u stanju vratiti ravnotežu’, objašnjava Vladimir Maruševac.

Panchakarma znači "pet čišćenja", to jest, u njoj se koristi pet načina koji pomažu očistiti fiziologiju od toksina i stresa. Sa terapijskim postupcima Panchakarme, postepeno se iz tijela uklanjaju sve nečistoće, a ravnoteža se vraća. Sam terapijski postupak sastoji se od tri glavna koraka.

‘U pripremnoj fazi, sakupljeni se toksini otapaju i pokreću sa prirodnim supstancama koje se u tijelo unose preko probavnog sustava. Sa različitim ugodnim masažama cijelog tijela i prilagođenom prehranom, toksini se na prirodan način kanaliziraju prema izlazima iz tijela’, kaže Vladimir Maruševac.

‘Slijede postupci koji pojačavaju izmjenu tvari u organizmu. U toj fazi pacijent uživa u parnoj kupelji ili u drugim tretmanima koji zagrijavanjem dovode do znojenja i do izbacivanja toksina. Svi postupci potpomognuti su specijalnim, ugodnim masažama od dva terapeuta istovremeno.

Tu spada i masaža u kojoj se koristi 7 litara ulja sa esencijama ljekovitih trava. Temperatura ulja lagano raste tako da dolazi do znojenja. U prvoj fazi te masaže ulje se infiltrira u tijelo kroz pore, a u završnoj fazi izlazi sa znojem iz tijela i sa sobom izvlači otopljene toksine’, dodaje.

Ravnoteža na svim područjima

U trećem dijelu, posebnim postupcima, toksini koji su se kanalizirali kroz probavni sistem u debelo crijevo, iz njega se odstranjuju. Tako se sprječava da se dio toksina ponovo kroz stjenke crijeva vrati u krvotok.

Nježni postupci Panchakarme mogu se primijeniti skoro kod svake bolesti, jer zahvaćaju i odstranjuju uzroke svakog poremećaja i bolesti. Kad se toksini i stres eliminiraju, svaka druga metoda liječenja ako je potrebna, donosi puno bolje rezultate.

‘No, posebna vrijednost tog postupka leži u prevenciji. Redovitim čišćenjem tijela toksini se više ne mogu nakupljati u tijelu, pa neiscrpljeni imuni sustav nema težak posao održavanja fiziologije zdravom. Naravno da se to vrlo pozitivno odražava i na psihičko stanje pa je takva osoba sretna, mirna i zadovoljna. Jednostavno rečeno, dolazi do ravnoteže na svim područjima bivanja, čovjek pronalazi sklad i mir’, ističe Vladimir Maruševac.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.