Ljepota i relax 17. ožujka 2016.

Kako ayurveda pristupa trudnoći?

Trudnica_4
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Trudnoća je period u kojem buduća majka prolazi kroz ogromne promjene na fizičkom, mentalnom i duhovnom planu. Priroda je uredila stvari tako da je djetetov razvoj na prvom mjestu, čak nauštrb majčinog zdravlja, zbog čega bi zdravlje buduće majke moralo biti na prvom mjestu

No, naš je ubrzan tempo života pridonio gubitku svijesti o važnosti lagodne trudnoće, te se trudnice danas često tretira kao da nisu u drugom stanju. Drevna prirodna medicina Ayurveda, svjesna da je trudnoća uistinu drugo stanje, njeguje poseban stav prema trudnoći, s kojim bi svaka buduća majka trebala biti upoznata, kako bi ga mogla uklopiti u dnevnu rutinu i time nadograditi standardnu prenatalnu njegu koju pruža alopatska medicina.

Tri stupa zdravlja

Prema Ayurvedi, 3 su stupa zdravlja – prehrana, spavanje i pravilna raspodjela energije. Tijelo održavamo zdravim brinući se za ta 3 aspekta, kojima se posebna pažnja posvećuje u doba trudnoće, kako bi majka tu veliku životnu tranziciju proživjela u zdravlju i miru, a plod se optimalno razvijao. Kada govorimo o prehrani trudnica, fokus treba biti na onom što se u Ayurvedi naziva stavična hrana, a to je hrana koja je ima veliku nutritivnu vrijednost, organska je i samim tim prepuna životne energije.

Sama činjenica da u prvom tromjesečju trudnice imaju pojačanu potrebu za spavanjem, ukazuje na to koliko san utječe na trudnoću. Tijekom noći, tijelo se oporavlja i obnavlja od dnevnih iskušenja. Kako se majčino tijelo prilagođava promjenama koje nastupaju, a tijekom kojih njezin sustav podržava i život njezina djeteta, od velike je važnosti pratiti ajurvedsku rutinu koja nalaže mnogo sna, uz rano lijeganje i rano buđenje. Pravilna raspodjela energije usko je vezena uz teoriju o 3 biofizološke energije – doše. Kada su nam doše u ravnoteži, osjećamo da smo zdravi, sretni i duhom prisutni. 

Kada se doše iz bilo kojeg razloga poremete, pate i duh i tijelo, što je, iz perspektive Ayurvede, apsolutno nedopustivo tijekom trudnoće. Majčina dobrobit je na prvom mjestu, jer njezino stanje utječe na dijete ne samo u tjelesnom, već i u psihološkom smislu. 

New Earth – individualan pristup trudnoći

U Ayurvedskom centru zdravlja New Earth svjesni smo da je svaka trudnica jedinstvena, zbog čega izrazitu pažnju poklanjamo individualnoj fiziologiji. Cilj nam je pružiti personaliziranu njegu, prilagođenu željama i potrebama budućih majki.

Naš program za trudnice uključuje 2 ili više pregleda pulsnom dijagnostikom, u sklopu kojih se propisuju u potpunosti prirodni savjeti za lagodnu trudnoću. Prije svega, riječ je o specifičnim prehrambenim smjernicama za svako pojedino razdoblje trudnoće, kojima nastojimo pratiti razvoj bebe u trbuhu, a da pritom ne opteretimo maminu probavu.

Da se stanje trudnoće ne bi negativno odrazilo na tjelesnu spremu budućih majki, program uključuje i satove joge prilagođene za trudnice, kao i specifične vježbe disanja - pranayama. Trudnicama, prema potrebi, nudimo i prilagođene ajurvedske tretmane.

Sinergijskim djelovanjem gore navedenih metoda svaku buduću majku nastojimo dovesti u blaženo stanje ravnoteže tijela, uma i duha - u radost i mir, koji su blagotvorni kako za nju, tako i za rast i razvoj bebe. Ponuda Centra također uključuje i njegu za rodilje, kao i pomoć pri neplodnosti.

Obratite nam se s povjerenjem.

Ajurvedski centar Zdravlja New Earth
Vrhovčev vijenac 40, Zagreb
+385 (0)1 4638 993
+385 (0)91 4638 993
ayurveda@neweartheurope.com
www.neweartheurope.com

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.