Ljepota i relax Prirodno lijepa 11. srpnja 2016.

6 prirodnih načina za ublažavanje vidljivih pora na licu

Prosirene-Pore-Prirodno
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Pore na koži služe kao poveznica s lojnim žlijezdama te kroz njih prirodna ulja dolaze na površinu kože, a kako bi se zadržala njena vlažnost i spriječila suhoća. Lojne žlijezde su pak najveće na licu, osobito u području takozvane T zone koju čine čelo, nos i obrazi.

Što je pora veća, to je veća i lojna žlijezda ispod kože. Povećane pore su čest slučaj kod masne kože i hormonalnih poremećaja, kao što su policistični jajnici, a djelovanje sunca i staranje kože također imaju utjecaj na povećanje pora.

Ponekada pore mogu biti jako izražene te je povećan rizik od razvoja problematičnog tena jer se u njima nakuplja nečistoća koja potiče upalu. Proširene pore se i puno teže čiste, a iz tog razloga je potrebno posvetiti puno više pažnje svakodnevnoj higijeni lica te više puta čistiti lice. U nastavku donosimo nekoliko savjeta za tretiranje lica s proširenim porama.

  • Masaža lica kockicama leda - prije masaže je potrebno temeljito očistiti lice kako se nečistoća prilikom masaže ne bi proširila po licu i uvukla u pore. Kockice leda će suziti pore za nekoliko sekundi.
  • Pranje lica toplom pa hladnom vodom - kada se umivaš, prvo lice isperi toplom vodom jer će ona otvoriti pore te tako omogućiti lakše čišćenje prljavština. Nakon toga očisti lice tonikom za čišćenje te zatim isperi hladnom vodom koja će zatvoriti pore.
  • Napravi masku za lice od jaja - izdvoji bjelanjaka jajate te njima premaži lice. Ostavi nekoliko minuta da se posuši i zatim isperi vodom. Ovaj stari trik za njegu kože će suziti pore, očistiti i njegovati kožu.
  • Napravi piling od maslinovog ulja i šećera - sredstva za piling omogućuju dubinsko čišćenje pora i rješavanje viška prirodnih ulja u porama. No, ne trebaš kupovati skupa sredstva za piling. Dovoljni su ti dvije žlice šećera i žlica maslinovog ulja. Piling nježno umasiraj u kožu i nakon toga isperi hladnom vodom. Dovoljno ga je provoditi dva puta tjedno, a najviše tri puta tjedno.
  • Premaži lice jogurtom - zbog mliječne kiseline u svom sastavu, jogurt djeluje kao blago piling sredstvo. Stoga, ako ti šećer i maslinovo ulje djeluju kao neprikladno sredstvo za tvoju kožu, iskoristi jogurt.
  • Napravi mješavinu od jedne žlice jabučnog octa i dvije šalice vode, navlaži vaticu te prijeđi njome preko čistog i suhog lica kako bi mješavina zategnula kožu. Nemoj ispirati mješavinu jer će se miris jabučnog octa nestati puno prije. Prirodna alfa-hidroksi kiselina i octena kiselina sadržane u jabučnom octu potiču cirkulaciju te će smanjiti vidljivost pora na tvom licu.

Za ostale savjete o njezi kože i detaljniju analizu kože lica, svakako se posavjetuj s dermatologom. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.