Kolumne 08. svibnja 2017.

Psihosomatika alergija - svaka ima svoj dublji uzrok, otkrij koji je

Alergije-Zena
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Zbog stresa, nepravilne prehrane i štetnih zračenja mnogima pada imunitet, odnosno otpornost organizma i kao razlog tome ponekada se javljaju alergije. Često su alergijske reakcije opasne pa mnogim osobama nabubri sluznica te imaju osjećaj gušenja i nemogućnosti disanja. Kasnije, ta stanja mogu biti i popraćena fobijama - strahovima od gušenja.

Disanje se povezuje sa životom koji nas okružuje odnosno s kontaktom i komunikacijom s našom okolinom. Često koristimo poštapalicu: "Mogu opet slobodno disati", što bi značilo kako smo slobodni od nekog tko nas terorizira. Ako imamo probleme s disanjem pitajmo se što ne želimo primiti ili što ne želimo dati. Kada kod udisanja osjećamo pritisak u grudima, pitajmo se što nas sputava da slobodno dišemo. Tu je potrebno prihvatiti sebe kao slobodno biće i osloboditi iz sebe ono što nas ozbiljno muči i shvatiti da sloboda leži u našoj svijesti.Alergija je pretjerana tjelesna obrana od nečega čega se bojimo. Patimo li od alergije pitajmo se koje aspekte života izbjegavamo i potiskujemo jer nam nesvjesno ulijeva strah. Najvažnije je uspostaviti mir i sklad u sebi.

  • Alergija na kućnu prašinu ukazuje na strah od svega što smatramo prljavim i nečistim.
  • Peludna hunjavica je alergija na pelud koji simbolizira oplodnju i razmnožavanje. Tako se i ovdje manifestira nesvjesna obrana, posebno na području seksualnosti.
  • Alergija na životinjsku dlaku simbolizira područje ljubavi i seksualnosti.
  • Alergija na antibiotike sama riječ govori anti – protiv i bios – život. Znači, alergija je način na koji se borimo protiv života, a koji nešto ubija u nama. To je u ovom slučaju zdrava reakcija jer pokazuje da treba prihvatiti sve što je živo i zdravo.
  • Alergijski bronhitis ukazuje na sukob ili ljutnju prema užem članu obitelji. Kašalj nas upozorava da se želimo riješiti ili osloboditi nečega što nas opterećuje i ljuti. Da bismo prevladali bronhitis potrebno je ne opterećivati se drugima i dozvoliti im da sami odlučuju o svojem životu. Često bronhitis prerasta u astmu.
  • Astma se još zove ljubav koja guši. Imamo osjećaj da nemamo pravo disati. Postoji pretpostavka da čeznemo za ljubavi, ali ju nismo naučili primati, osim toga prisutan je strah od razočaranja. Potrebno je integrirati život u potpunosti i tako ćemo shvatit da je to bila igra naše podsvijesti i nakon toga počet ćemo slobodno disati.
  • Djeca oboljela od astme često imaju “prerazvijenu svijest“. Oni preuzimaju osjećaj krivnje za sve što se događa u njihovoj obitelji. Osjećaju se bezvrijednim i krivima te žude za samokažnjavanjem. Obično djeca astmatičari "prerastu" svoju bolest, odnosno odrastajući prestaju imati napade. Kada se odvoje od obitelji, bolest iščezava.

Alergija_2 | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

Iscjeljivanje bioterapijom

Svakodnevno mi na tretmane dolaze osobe koje imaju neki oblik alergije. Najčešće je to osjetljivost na prašinu ili pelud, a u zadnje vrijeme mnogi su intolerantni na hranu poput mlijeka, jaja, glutena ili na konzervanse. Tretmani osim što dobro djeluju na fizičko tijelo, odnosno imunitet, stvaraju sklad na mentalnoj i emocionalnoj razini. Nakon tretmana misli postaju pozitivnije, a emocije harmoničnije.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock
Gospođa Daria N. (40.g) koja je inače liječnica, imala je problema s disanjem, nos joj je bio konstantno začepljen, nije mogla živjeti bez kapi za nos. Dijagnosticirana joj je alergija na pelud i prašinu, a otkrivena joj je cista u sinusu. Pričala mi je da puno radi, putuje i ima uspješnu karijeru, međutim njen odnos s majkom je bio prilično konfliktan. Naime, majka je brinula o njenom kućanstvu dok je ona izbivala zbog poslovnih putovanja i smatrala je kako je ona glavni vođa njene obitelji. U toj situaciji Daria jednostavno nije mogla disati, jer sve odluke oko uređenja u kući, oko odgoja djeteta njena je majka donosila i nije joj dala da diše te se kao posljedica toga pojavila alergija.

Osvoji knjigu "Savršeni put do iscjeljenja", autorice Biserke Blašković.

 | Author: Privatni album Foto: Privatni album
Došla  je na pet tretmana, a kako je bila medicinske struke, pomalo je bila skeptična. Bila je vrlo iznenađena što je već nakon trećeg tretmana "prodisala", osjećala se sigurnije što se odrazilo u odnosu s majkom jer joj je iznijela svoje stavove koji su ju mučili. Nakon toga zauzela je svoje pravo mjesto u obitelji i donošenju ključnih odluka. Mjesec dana kasnije dijagnosticirano  je da je cista u sinusu nestala. Povremeno dolazi na tretmane preventivno kako bi održala dobar imunitet, visoku razinu kreativnosti, elana i volje.
Osvježite se kroz disanje životnom pranom koja je sveprisutna. Najbolje bi bilo počastiti se odlaskom u planine gdje je prana (životna energija) kvalitetnija i čišća jer ćeš se nakon toga sigurno osjećati vitalnije i zdravije.

Pročitaj još kolumni Biserke Blašković

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.