Kolumne 05. lipnja 2018.

Idealan raspored raslinja u vrtu prema Feng shui načelima

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Mi smo bića prirode i u stalnoj smo vezi sa svime što nas okružuje. Ono što gledamo svaki dan utječe na nas u energetskom i emotivnom smislu. Gledajući susjedov zapušten vrt, oronulu fasadu ili razbijeno prozorsko staklo iz dana u dan može uzrokovati loše raspoloženje, iritantnost, bijes ili neku drugu energetsku nelagodu.

Takvo iskustvo bilo da smo ga svjesni ili ne vrši na nas energetski utjecaj i narušava našu kvalitetu života. Kada smo svjesni svoje okoline u mogućnosti smo preokrenuti stvari da rade za našu korist i dobrobit. Feng Shui drevno kinesko umijeće obogaćuje i poboljšava okolinu čineći je skladnom i protočnom, a rezultira blagostanjem, uspjehom i srećom.

U vrtu se stvara energija koja određuje kakva će atmosfera biti dominantna u kući

Vrt je najvažniji dio feng shui prakse jer se upravo tu stvara i određuje energija koja djeluje na naš dom a da bi uživali tu blagotvornu energiju u svom domu najprije moramo naučiti gledati i promatrati što se događa u našoj okolini ..pušači završavaju svoju priču puno ranije nego bi trebali. Saznaj kako se riješiti navike i neka ovo bude prvi dan tvog boljeg života..

Orijentacija vrta je prvo što trebamo uzeti u obzir kako bi odredili strane svijeta i kako bi mogli eventualno iskoristiti prirodnu strukturu zemljišta. Oblik potkove ili fotelje je najbolji jer pruža zaštitu, podršku i blagostanje. Tradicionalno, Feng Shui govori o 4 mitske životinje koje simboliziraju 4 važna aspekta koji okružuju dom i vrt, a koja se smatraju stvarnim zemljišnim oblicima.

Možda te zanima... Feng Shui savjetnica otkriva kako očistiti dom i popraviti odnose Ljepota i relax Možda te zanima... Feng Shui numerologija: Tajna sretnih i nesretnih brojeva Kolumne

To može biti šumarak, grmlje, cvijeće, mala nježna padina ili pak uzvisina. Njihov oblik, međusobni odnos i kvaliteta energije glavni je uvjet za dobar Feng Shui, a to u prijevodu znači da oblik zemljišta, i formacija zaštitnika utječu na energetske tokove koji okružuju kuću i vrt. Zmaj s istoka, tigar sa zapada, kornjača sa sjevera i feniks s juga pružit će vam podršku, blagostanje, zaštitu i povoljne prilike.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Prvi korak - analiza vrta

Vrlo važno je promotriti vrt iz svih kuteva, detektirati tip, podneblje u kojem se nalazi, odnos sunca i sjene, mokrog i suhog, vlage, vjetra, vrste tla, aktivne i pasivne zone te u skladu s tim djelovati i uređivati ga. Neke biljke bolje uspijevaju na suncu, druge pak u sjeni, neke trebaju više vode, druge manje. Tako se isprepliće yin i yang koncept koji je nužan za dobar feng shui vrta.

Gdje što saditi?

Stražnja strana vrta trebala bi biti viša, npr. u obliku nekog drveća koje će pružati zaštitu, nešto niža desna strana, a lijeva malo viša. Prostor ispred kuće treba biti više otvoren, dobro je kad je ispred kuće blaga padina, dakle da kuća stoji na malo povišenom mjestu, a ako je ravan tada je dobro napraviti mali povišeni humak s posađenim žarko crvenim cvijećem. Ako na primjer imaš samo prednji vrt tada je zaštitnik kuća koja predstavlja leđa vrtu. Ne zaboravi da je najbolji kvadratni ili pravokutni oblik vrta.

Odabir biljaka u skladu s pet elemenata

Kao i u interijerima ovdje vlada teorija o pet elemenata koja se temelji na pet osnovnih obilježja energije te yin i yang konceptu. Energija drva stremi visoko, kao uska zraka, energija vatre simbolizira energiju koja se uzdiže u obliku šiljaka, energija zemlje kreće se vodoravno, metal simbolizira energiju koja se sažima u koncentričnim krugovima a vodena energija širi se nepravilno i u valovima.

  • Biljke u  elementu drva su uspravnog rasta, penjačice, svijetloplave, plave i svijetlo zelene boje, kao i svi uspravni predmeti.
  • Elementu Vatre pripadaju biljke šiljastih vrhova, s trnovima i bodljama te crvena i ružičasta boja, kao i vrtne svjetiljke i roštilji.
  • Element Zemlje očituje se biljkama koje rastu ravnomjerno u širinu, pokrivačima tla, žutom, smeđom i bojom terakote, kao i glinenim posudama, šljunkom.
  • Elementu Metala pripadaju biljke okrugla rasta i one biljke koje se mogu oblikovati rezidbom u kugle te bijela, siva, srebrna i zlatna boja.
  • Elementu Vode pripadaju biljke nepravilnih oblika, crna i tamnoplava boja, kao i fontane, jezerca, bazeni i pojilišta za ptice.
Ako sadiš udomaćene biljne vrste nećeš pogriješiti jer kasnije ćeš manje trebati brinuti o održavanju vrta. Biljke će se stopiti s okolinom, lakše će uspijevati, a vrt će djelovati smirujuće.

Koje drveće je najbolje posaditi u vrtu?

Dobar izbor su voćke i drveće koje daje plodove jer privlači ptice, insekte i druge životinje što donosi aktivnu životnu energiju. No, treba uvijek paziti kako će se koja biljka ili drvo razvijati u budućnosti, a opasnost dolazi kada drvo previše naraste i nadvije se nad  kuću i tako naruši ravnotežu. Drveće nije preporučljivo saditi nasuprot ulazu jer bi moglo predstavljati zapreku, a puteljak kojim se dolazi do ulaznih vrata trebao bi nježno vijugati, biti popločen i osvijetljen.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Mala fontana ili ribnjak su odlični dodaci vrtu

Voda je odličan dodatak vrtu jer je esencijalna za život i veže se uz povoljne prilike. Vodu možeš uklopiti u vrt na više načina, a jedan od češćih je postavljanje male fontane ili ribnjaka. Osim što pomaže u ovlaživanju zraka i otpuštanju negativnih iona, odlična je za poboljšavanje priljeva novca, a što je dinamičnija to je bolja za jačanje društvenih veza. Jedino na što moraš paziti je da voda bude bistra i čista i da se pojavljuje u točno određenim zonama.

Možda te zanima... Najbolji i najgori odabir i raspored sobnog bilja Eko Možda te zanima... 10 pravila feng shuia uz koja ćeš privući ljubav u svoj život Psiha i seks

Osjećaj ravnoteže i harmonije osnova je dobrog Feng shui vrta, stoga su oblici, linije, boje, vrsta biljaka, dekorativni predmeti i njihov smještaj od velikog značaja u postizanju sklada kod projektiranja vrta.

Više o radu lane Anderson potraži na stranici www.domusdecorum.com

Da sam ja vrt...

Da sam ja vrt željela bih biti onaj vrt koji obogaćuje život mojih vlasnika, koji budi sva osjetila, koji stvara takvo ozračje u kojem se svi osjećaju sretno, opušteno, kojim energija slobodno i harmonično putuje hraneći i obogaćujući svaki njegov kutak te koji pruža i onim malim sitnim stanovnicima koji marljivo oprašuju biljke da obave svoj dio posla. U takvom vrtu voljela bih boraviti, opuštati se, pozivati prijatelje, pripremati zabave, ili pak opušteno zavaljena u ležaljku čitati knjige, drijemati, pijuckati zdrave sokiće ili uzgajati začinski vrt.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.