Hrana 27. studenoga 2011.

Ružica se natječe za kuharicu jeseni

Ruzica2
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ružica Szabo iz Zagreba poslala nam je recept za jesensko varivo s povrćem kojeg je stručni žiri portala Zdrava Krava i Gastro.hr proglasio receptom tjedna, čime je ona ušla u izbor za kuharicu jeseni

Isprobaj Ružicin recept za jesensko varivo s povrćem ili pripremi svoj vlastiti zdravi jesenski obrok, uključi se u akciju "Kuhaj u ritmu jeseni!" i osvoji vrijedne nagrade.

Ružica Szabo umirovljenica je iz Zagreba koja slobodno vrijeme najradije provodi na otvorenome, uglavnom u vrtu. Osim toga, voli čitati kuharice i knjige o hrani te na taj način dobiva nove ideje za recepte u koje uvijek ubaci i nešto svoje.

Unuke razveselim tematskim tortama

Tijekom toplijih mjeseci moja obitelj se druži gotovo svakog vikenda na otvorenome uz roštilj i kolače, koji su moja uža specijalnost. Za rođendanske proslave svojih unuka uvijek spremam torte prema njihovim željama pa se tu nađe svakakvih oblika – auti, rakete, lopte, gitare, razne životinje ali i tematske torte kao primjerice Vuk i tri praščića', govori Ružica čija jela i kolači uvijek dobiju pohvale i za okus i za izgled. 

Kuhanje prema godišnjem dobu Ružica prakticira oduvijek jer se tako radilo u vrijeme njenog djetinjstva kada zamrzivači i hladnjaci nisu bili dostupni kao danas.

U to se vrijeme uvijek jelo sezonsko voće i povrće i ono koje smo spremali kao zimnicu na tradicionalan način. Sezona povrća iz vrta počela bi s graškom, bobom, tikvicama, krastavcima, blitvom, raznim korjenastim povrćem, a zatim bi na red došle rajčice, mahune, mladi krumpir, paprika i tako svega pomalo do jeseni i prvih mrazeva', opisuje Ružica i dodaje kako kod kuće uvijek isprobava razne kombinacije jela - neka ju oduševe okusom, no također ima i obroka koje više nikada ne skuha.

Domaća zimnica za prijatelje

'Volim jela s rajčicom i paprikom kao što su šalše ali uz dodatak drugih vrsta povrća i raznolikog začinskog bilja. Uz to pripremam tijesto, rižu, ječmenu kašu, leću ili malo krumpira', opisuje naša kuharica tjedna svoju kuhinju. 

Jesensko varivo s povrćem jelo je koje često priprema. 'Jednostavno je i ukusno, a moguće je kombinirati razne namjernice budući da broj i vrste povrća nisu strogo određeni. Također se varivu može dodati i meso, primjerice, panceta ili sušena šunka odnosno pileća prsa za blažu varijantu', kaže Ružica. 

Njena obitelj svake godine s dolaskom hladnih mjeseci uživa i u domaćoj zimnici od voća i povrća. 'Tu se nađe svega pomalo – kiseli krastavci i paprika, cikla, ajvar, miješana salata, fileti paprike s češnjakom te pekmezi od raznih vrsta voća.

Lijepo zapakirane i ukrašene staklenke uvijek su rado viđeni dar kod prijatelja', zaključuje Ružica. 

Darovi za kuharice

Kao kuharica tjedna Ružica na poklon dobiva poklon košaricu u vrijednosti od 200 kuna od generalnog pokrovitelja akcije "Kuhaj u ritmu jeseni" Mercatora, Delimano tavu za palačinke od sponzora projekta Delimano, poklon paket Alpro soya proizvoda od sponzora projekta Alpro Soya, te od tvrtke Kotanyi poklon paket finih začina uz pregaču i rukavicu za kuhanje.

Uz to, ulazi u izbor za kuharicu jeseni koja osvaja vrijedne nagrade - glavni sponzor Mercator daruje poklon bon u vrijednosti od 2000 kuna, sponzor projekta Delimano daruje luksuzan Prima set Mega+ posuđa, dok tvrtka Kotanyi daruje tjedni tečaj u školi kuhanja Branka Ognjenovića.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.