Mirjana Plećaš postala je kuharica tjedna zahvaljujući svom receptu za zobene keksiće s narančom i bademovim mlijekom. Ako i ti želiš sudjelovati u natječaju i osvojiti nagrade Russell Hobbs, pošalji nam recept sa zimskim namirnicama koje te najbolje griju
Obrazac za prijavu u akciji 'Kuhaj u ritmu zime 2014.' potraži ovdje.
Više informacija o nagradama Russell Hobbs, pročitaj ovdje.
Poriluk najbolje grije
Mirjanu najbolje od svih zimskih namirnica grije poriluk koji voli pripremati u kombinaciji s bukovačama.
Sastojci:
- 2 šalice zobenih pahuljica
- 1/2 šalice rogača
- 2 žlice rastopljenog maslaca
- 2 šalice bademovog mlijeka (može kupovno, ali ako želiš domaće recept potraži na dnu članka)
- 3-4 žlice suhih brusnica
- 1 filetirana naranča
- 1 dcl usitnjenih badema i pečenih lješnjaka
- 2 žlice integralnog brašna
- 3 žlice meda (može i više ako voliš slatko)
- 1/2 žličice sode bikarbone
- 1/3 žličice đumbira
- 1 žličica cimeta
- 1 vrećica burbon vanilije
- naribana korica naranče
Priprema:
- Sve suhe sastojke pomiješaj i dodaj mokre sastojke.
- Dodaj komadiće filetiranih naranči, usitnjenih badema i pečenih lješnjaka.
- Smjesa mora biti gnjecava, ako nije, dodaj još malo bademovog mlijeka.
- Stavljaj žlicom krugove na papir za pečenje ili npr. uz pomoć kalupića formiraj srce.
- Peci oko 10 minuta na 170 stupnjeva.
- Ohladi i uživaj uz šalicu čaja, kave ili bademovog mlijeka! Dobar tek!
Domaće bademovo mlijeko
Sastojci:
- 1 šalica badema
- 4 šalice vode (iste veličine kao što je i šalica badema)
- po želji: burbon vanilija, stevija, med, za zasladiti
Priprema:
Šalicu badema natopi da voda prekrije bademe i tako ostavi oko 24 sata. Četiri šalice vode stavi u blender zajedno s prethodno natopljenim bademima. Blendaj od 2 do 3 minute, kroz gazu procijedi i po želji zasladi stevijom, medom, burbon vanilijom ili nekim drugim sladilom.
Komentar Zdrave Krave: Mirjanin recept za zobene kekse s narančom i bademovim mlijekom je odličan jer sadrži zdrave i sezonske namirnice, a kombinacija sastojaka upućuje na finu hrskavost i obilje okusa. Dodatna pohvala Mirjani za recept za pripremu bademova mlijeka.