Hrana 1175 prikaza 26. travnja 2016.

Zobene pahuljice umjesto zaprške

Zob
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Zob je donedavno, sasvim neopravdano, bila poznatija kao hrana za stoku nego što je bila zastupljena u ljudskoj prehrani. Stvari su se promijenile i zobena kaša je postala uobičajeni doručak.  Nizak sadržaj masti i bogatstvo biljnih vlakana beta-glukana čine ih jednim od najsnažnijih oružja u borbi protiv LDL kolesterola

Štite od karijesa

Redovita konzumacija zobenih pahuljica blagotvorno djeluje i na ublažavanje upalnih procesa u zglobovima i vezivnom tkivu, jačanju imuniteta i zaštiti zuba od karijesa. One su i namirnica koja se može preporučiti osobama oboljelima od dijabetesa s obzirom na to da omogućavaju održavanje stabilne razine glukoze i inzulina u krvi.

Iako su najčešći sastojak müslija ili se jedu kao kaša, mogućnosti konzumiranja su puno šire. Mogu se koristiti umjesto zaprške – dovoljno je da jelu dodaš žlicu-dvije pahuljica tijekom kuhanja. Zatim i kao sastojak kreme za torte ili kolače (odlična zamjena za puding i škrob). Često su sastojak palačinki, kruha i peciva, a odličan su dodatak juhama, varivima i mljevenom mesu. S njima uistinu možeš biti kreativna.

Pet načina kako da uvedeš zob u prehranu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.