Hrana 26. travnja 2016.

Zobene pahuljice umjesto zaprške

Zob
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Zob je donedavno, sasvim neopravdano, bila poznatija kao hrana za stoku nego što je bila zastupljena u ljudskoj prehrani. Stvari su se promijenile i zobena kaša je postala uobičajeni doručak.  Nizak sadržaj masti i bogatstvo biljnih vlakana beta-glukana čine ih jednim od najsnažnijih oružja u borbi protiv LDL kolesterola

Štite od karijesa

Redovita konzumacija zobenih pahuljica blagotvorno djeluje i na ublažavanje upalnih procesa u zglobovima i vezivnom tkivu, jačanju imuniteta i zaštiti zuba od karijesa. One su i namirnica koja se može preporučiti osobama oboljelima od dijabetesa s obzirom na to da omogućavaju održavanje stabilne razine glukoze i inzulina u krvi.

Iako su najčešći sastojak müslija ili se jedu kao kaša, mogućnosti konzumiranja su puno šire. Mogu se koristiti umjesto zaprške – dovoljno je da jelu dodaš žlicu-dvije pahuljica tijekom kuhanja. Zatim i kao sastojak kreme za torte ili kolače (odlična zamjena za puding i škrob). Često su sastojak palačinki, kruha i peciva, a odličan su dodatak juhama, varivima i mljevenom mesu. S njima uistinu možeš biti kreativna.

Pet načina kako da uvedeš zob u prehranu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.