Ovi jedinstveni kolačići puni su kontrasta, svilenkasti preljev u suprotnosti je s hrskavom korom, a snažan okus naranče obuzdava smjeli okus kurkume.
Recept je u cijelosti veganski, a osim toga kurkuma je puna antioksidansa i poznata po svom protuupalnom djelovanju.
Sastojci:
Za koru
- 120 g višenamjenskog brašna
- 1/2 šalice šećera (biraj neki zdravi npr. ksilitol)
- 1/2 čajne žlice soli
- 3/4 šalice maslinova ulja
Za kremu:
- 450 g tofua
- 3 žlice organske narančine korice
- šalica svježeg soka od naranče (od otprilike 4 naranče)
- 1/3 šalice šećera (biraj neki zdraviji)
- 1/2 šalice bijelog brašna ili kukuruznog škroba
- 1 čajna žlica kurkume
Priprema:
Zagrij pećnicu na 180° C. U kvadratnu posudu za pečenje dužine oko 22 cm stavi papir za pečenje, ostavljajući na krajevima papir da visi.
Napravi koru:
- U zdjeli, umuti brašno, šećer i sol.
- Umiješaj maslinovom ulje.
- Utisni tijesto u posudu za pečenje i izbuši ga posvuda vilicom.
- Peci dok dok ne postane zlatno smeđe na rubovima 40 do 45 minuta.
- Pusti da se hladi.
- Smanji pećnicu na 150 stupnjeva C.
Pripremi nadjev:
- U procesoru hrane pomiješaj tofu, narančinu koricu, sok i šećer.
- U maloj zdjeli pomiješaj bijelo brašno ili kukuruzni škrob i kurkumu, zatim dodaj ostalim sastojcima i blendaj.
- Ulij nadjev na ohlađenu koru i peci dok rubovi ne porumene, 30 do 40 minuta.
- Prije nego što razrežeš na kocke hladi najmanje sat vremena ili preko noći.
Nutritivne vrijednosti, jedan komad:
- 235 kcal
- 4 g proteina
- 30 g ugljikohidrata
- 1 g vlakana
- 12 g šećera
- 11 g masti (1, 5 g zasićene)