Portal Zdrava Krava je uz podršku Ministarstva zdravlja proveo anketu o učestalosti i kvaliteti doručka među hrvatskom online populacijom. Donosimo ti drugi dio rezultata u kojima analiziramo povezanost vrsta namirnica zastupljenih u doručku sa stupnjem uhranjenosti ispitanika koji su sudjelovali u anketi
O istraživanju
Anketu o učestalosti i kvaliteti doručka organizirao je portal Zdrava Krava, uz podršku Ministarstva zdravlja, a provedena je u razdoblju od 21.11. do 2.12.2012. na sljedećim internet portalima: zdravakrava.24sata.hr, 24sata.hr, budi.in, gastro.hr, vecernji.hr i poslovni.hr. Ove portale posjećuje preko 1.300 000 korisnika, odnosno gotovo 70 posto internet populacije u Hrvatskoj. Anketu o doručku je ispunilo 2.475 sudionika, od čega je 88 posto žena i 12 posto muškaraca. Daljnja analiza podataka radila se samo na ženama, budući da je broj muškaraca u uzorku bio deset puta manji. Napomena: uzorak je prigodni, zaključci se ne mogu generalizirati na cjelokupno stanovništvo Republike Hrvatske. Klikni i pogledaj karakteristike uzorka i učestalost doručkovanja kod žena.
Skupine namirnica zastupljene u doručku prema stupnju uhranjenosti
Skupine namirnica | Pothranjenost | Normalna težina | Prekomjerna tjelesna masa | Gojaznost |
Žitarice i proizvodi od žitarica | 78,7% | 84,6% | 82,3% | 76,3% |
Mlijeko i mliječni proizvodi | 70,1% | 75,8% | 70,5% | 73,2% |
Kava, crni čaj | 44,1% | 54,0% | 55,1% | 56,7% |
Meso, riba, jaja | 28,3% | 34,2% | 43,0% | 49,5% |
Voće i voćni sokovi | 45,7% | 34,8% | 29,5% | 32,0% |
Masni i slatki pekarski proizvodi | 21,3% | 25,1% | 28,5% | 33,0% |
Voćne prerađevine | 23,6% | 26,1% | 26,2% | 28,9% |
Ostali biljni čajevi, osim crnog čaja | 26,0% | 24,8% | 20,3% | 28,9% |
Povrće | 7,1% | 5,9% | 5,6% | 3,1% |
Povrtne prerađevine | 3,1% | 4,1% | 4,3% | 2,1% |
Prosječan broj skupina namirnica | 3,4 | 3,6 | 3,5 | 3,6 |
Na pitanje 'koje skupine namirnica su obično zastupljene u tvojem doručku', većina ispitanika je na prvo mjesto stavila žitarice i proizvode od žitarica, koje su najpopularnije namirnice za doručak u svim dobnim skupinama ( kod čak 83,5 posto ispitanika), a posebice među mlađim osobama. Na drugom mjestu najpopularnijih namirnica za prvi obrok su mlijeko i mliječni proizvodi (kod 74,6 posto osoba), a pokazalo se kako mlijeko najčešće konzumiraju mlađi od 35 godina. Meso, riba, jaja, voće i voćni sokovi, te pekarski proizvodi popularniji su među mlađima od 25 godina, dok su kava i crni čaj ( sastavni dio doručka za 53, 8 posto ispitanika) zastupljeniji u doručku starijih. Meso, riba, jaja, te slatki i masni pekarski proizvodi prisutniji su na meniju gojaznih osoba i onih s prekomjernom tjelesnom težinom.
Koje dobne skupine najviše piju kavu, a tko jede pekarske proizvode?
Skupine namirnica | < 25 godina | 25 do 34 godine | 35 do 44 godine | 45 do 54 godine | 55+ godina |
Žitarice i proizvodi od žitarica | 83,7% | 86,4% | 79,7% | 78,0% | 75,0% |
Mlijeko i mliječni proizvodi | 76,9% | 75,9% | 71,1% | 63,0% | 68,2% |
Kava, crni čaj | 47,4% | 56,6% | 58,8% | 60,6% | 70,5% |
Meso, riba, jaja | 37,4% | 36,7% | 34,2% | 30,7% | 29,5% |
Voće i voćni sokovi | 37,0% | 34,5% | 27,9% | 31,5% | 38,6% |
Masni i slatki pekarski proizvodi | 29,5% | 26,2% | 20,6% | 21,3% | 6,8% |
Voćne prerađevine | 24,8% | 27,7% | 25,2% | 31,5% | 20,5% |
Ostali biljni čajevi, osim crnog čaja | 27,7% | 23,7% | 18,9% | 20,5% | 25,0% |
Povrće | 5,1% | 7,2% | 2,7% | 6,3% | 15,9% |
Povrtne prerađevine | 3,1% | 5,9% | 1,7% | 3,9% | 6,8% |
Prosječan broj skupina namirnica | 3,6 | 3,7 | 3,3 | 3,2 | 3,3 |
Benefiti doručkovanja
Na pitanje 'Smatraš li da redovito konzumiranje doručka ima povoljno djelovanje na tvoje zdravlje', pokazalo se kako su osobe normalne tjelesne težine navele više pozitivnih učinaka konzumacije doručka od gojaznih i onih prekomjerne tjelesne težine.
Osobe u dobi od 25 do 34 godine, te oni normalne tjelesne težine se u većem postotku slažu s tvrdnjom da im doručak osigurava energiju za dan. Među osobama starijim od 45 godina veći je postotak onih koji smatraju da konzumacija doručka nema povoljno djelovanje na zdravlje (10 posto i više).
Udio onih koji u manjoj mjeri percipiraju povoljno djelovanje doručka veći je kod osoba prekomjerne tjelesne mase i kod pretilih osoba.
Komentar nutricionistice
Nutricionistica dr.sc. Darija Vranešić Bender iz Vitaminoteke prokomentirala je rezultate ankete. Kao i ranije provedena istraživanja u raznim dijelovima svijeta, i ovo istraživanje pokazalo je kako je redoviti doručak zdrava navika. Naime, rezultati pokazuju da osobe koje najčešće doručkuju imaju poželjnu ili normalnu tjelesnu masu, a vrlo su rijetko pothranjene ili pretile.
Doručak doprinosi osjećaju sitosti
S druge strane, izostavljanje doručka povezuje se s većim rizikom od pojave pretilosti, što su također pokazala brojna druga istraživanja. Naime, doručak pridonosi osjećaju sitosti tijekom sati koji slijede, a i tijekom ostatka dana. Osjećaju sitosti najviše pridonose složeni ugljikohidrati porijeklom iz žitarica, prehrambena vlakna i mliječni proizvodi bogati bjelančevinama. Jednostavni šećeri nisu toliko poželjni jer nepovoljno djeluju na razinu glukoze u krvi i ne osiguravaju dugotrajan osjećaj sitosti. Također, prehrana osoba koje redovito doručkuju uravnoteženija od prehrane osoba koje zanemaruju doručak.
Istraživanje Zdrave Krave pokazalo je kako ispitanici najčešće za doručak jedu žitarice i proizvode od žitarica, mlijeko i mliječne proizvode te namirnice iz skupine mesa, ribe i jaja. Vrlo često ujutro piju kavu i čaj, a trećina ispitanika navodi kako pojede i neko voće ili popije voćni sok. Prema preporukama ''American Dietetic Association'' uravnoteženi doručak uključuje mlijeko ili mliječne proizvode kao dobar izvor proteina i kalcija, integralna peciva ili pahuljice kao izvod kompleksnih ugljikohidrata i voće ili voćni sok kao izvor prehrambenih vlakana te nekih vitamina i minerala.
Kontinentalni doručak - krivac za višak kilograma
Kada je riječ o vrsti konzumiranih namirnica i povezanosti sa stupnjem uhranjenosti, rezultati pokazuju da osobe koje obično jedu žitarice i mlijeko češće imaju adekvatnu tjelesnu masu. S druge strane, oni koji više vole suhomesnate proizvode i jaja ili tipični ''kontinentalni doručak'' češće imaju višak kilograma. Takve trendove pokazale su i ranije provedene velike studije.
Također, ovo istraživanje je pokazalo kako oni koji ujutro vole pojesti masne pekarske proizvode imaju veću šansu da će imati višak kilograma, a oni koji navode da ujutro jedu voće imaju niže vrijednosti indeksa tjelesne mase. Zanimljivo, istraživanje je pokazalo kako masne pekarske proizvode češće jede najmlađa dobna skupina (oni koji imaju manje od 25 godina), a učestalost konzumiranja takvih namirnica smanjuje se s porastom dobi.