Hrana Hrana kao lijek 29. kolovoza 2018.

Zimnica: Najbolji savjeti za pripremu i konzerviranje

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Domaća zimnica traje i do jedne godine, dok nutritivna vrijednost svježeg povrća naglo opada već kroz nekoliko dana. Nutricionistica doc. dr. sc. Darije Vranešić Bender, direktorica tvrtke Vitaminoteka, savjetuje kako pripremiti zimnicu.

"Za pripremu zimnice birajte samo zdrave plodove na vrhuncu zrelosti zato što tad povrće nije samo izgledom atraktvinije, nego je i udio nutrijenata maksimalan", kaže Vranešić Bender. 

Možda te zanima... Ukusna domaća zimnica: Paprike na mađarski Hrana

Možda te zanima... Domaća zimnica koju ćeš zavoljeti: Popržene kisele paprike Hrana

Savjeti za pripremu zimnice 

  • Za konzerviranje - odaberi najkvalitetnije voće i povrće, zrelo, ali ne prezrelo.
  • Plodove ne uzimaj poslije kiše jer su tad vodeniji.
  • Staklenke dobro operi te ih položi na čist ubrus da se ocijedi, a bez birsanja ih prije punjenja pasteriziraj. Najbolje ih je zatvoriti vakuumskim zatvaračem, a zatvaraš li ga celofanom, i njega i rubove boce prije zatvaranje prebriši alkoholom ili octom. Zimnicu čuvaj na suhom, prozračnom i tamnom mjestu.
  • Voću i povrću nemoj dodavati prevelike količine šećera, soli, octa, i kemijskih konzervansa, a nemoj ga ni dugo iskuhavati kako bi očuvala što više vrijednih sastojaka. 
  • Upotrebljavaš li dodatke za želiranje ili učvršćivanje, odaberi one biljnog podrijetla. 
  • Ako je pekmez ili džem prerijedak, prokuhaj ga dodajući mu žele za zgušnjavanje ili limunov sok i šećer (1 limun i 100 g šećera na 1 kg voća), a ako je pregust, dodaj malo vode i još ga kratko prokuhaj. 
  • Raznovrsni začini poput vlasca, papra u zrnu, korijandera, kopra ili češnjaka pružit će vapoj zimnici posebnu aromu i osigurati ljekovita svojstva. 
  • Kako bi spriječila pucanje staklenki pri punjenju vrućim sadržajem, pod staklenke stavi vlažnu krpu. 
  • Dodatna sterilizacija koja može poboljšati i okus zimnice poput marmelade je da u staklenke prije punjenja nalij malo rakije, zatvori i protresi. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.