Hrana 19. kolovoza 2015.

Trikovi za najbolju domaću zimnicu

Tegl-Uspr
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Priprema zimnice pomoću octa jedan je od najstarijih načina dugotrajnog čuvanja namirnica. Octom se kiseli povrće, sirovo ili prokuhano, ali se može kiseliti i voće ili mješavine povrća i voća te začinsko bilje. Kao posebno cijenjena delikatesa izdvajaju se ukiseljene gljive. 

Zimnica nije potpuna bez nekoliko staklenki voća, a posebno su ukusne ukiseljenje jabuke, marelice, grožđice, šljive, grožđe, breskve i kruške. Iako ukiseljene namirnice možemo danas kupiti i u svakoj trgovini, domaća zimnica ipak ima posebnu vrijednost. Put do najbolje zimnice uopće nije kompliciran

1. Priprema za kiseljenje

Prije nego počneš s kiseljenjem važno je odabrati prave namirnice. Biraj čvrsto, mlado povrće i plodove koji još nisu dozreli. Nakon što si odabrala namirnice koje ćeš ukiseliti, oguli ih, operi i ocijedi te zatim naribaj, nasjeckaj ili ostavi cijele. Imaj na umu da je za pojedine vrste povrća potrebna veća koncentracija octene kiseline da bi se spriječilo kvarenje.

2. Kiseljenje

U velike staklenke koje si prethodno sterilizirala zagrijavanjem u pećnici ili vreloj vodi, naguraj narezano ili cijelo povrće i ostavi otprilike 25 mm praznog mjesta na vrhu. Povrće zalij prokuhanom mješavinom alkoholnog octa i vode u omjeru 1:2, uz dodatak šećera, soli i drugih začina po želji, tako da zimnica bude potpuno uronjena. Staklenke dobro zatvori da se zimnica ne pokvari. Kad kiseliš povrće, nemoj upotrebljavati bakreni i mjedeni kuhinjski pribor, jer ocat reagira s metalima, što može pokvariti zimnicu. Najbolje je koristiti aluminijske, emajlirane i vatrostalne posude i vilice, za miješanje koristiti drvene kuhače, dok cjedilo treba biti plastično. Staklenke zatvaraj navojnim plastičnim poklopcima ili poklopcima koji su odozdo presvučeni plastikom.

3. Čuvanje staklenki sa zimnicom

Staklenke je potrebno čuvati na suhom, tamnom i hladnom mjestu otprilike osam tjedana s iznimkom ukiseljenog kupusa koji se može upotrijebiti već nakon jednog tjedna. Kupi ili sama napravi jedinstvene etikete kojima ćeš obilježiti namirnice u staklenkama i datum kada su konzervirane. Imaj na umu da kiseli kupus može uzrokovati kvarenje ostalih namirnica, stoga ga je potrebno čuvati na odvojenom mjestu.

Ako ti je sve ovo komplicirano ili pak više voliš kupovnu zimnicu, potraži u bogatoj ponudi Zvijezde razne vrste zimnica.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.