Lidija Živković postala je kuharica tjedna zahvaljujući svom receptu s punjenim listovima kelja s bešamel umakom. Ako i ti želiš sudjelovati u natječaju i osvojiti nagrade Russell Hobbs, pošalji nam recept sa zimskim namirnicama koje te najbolje griju
Obrazac za prijavu u akciji 'Kuhaj u ritmu zime 2014.' potraži ovdje.
Više informacija o nagradama Russell Hobbs, pročitaj ovdje.
Zeleno povrće za hladne dane
Lidija tvrdi da je tijekom zimskih hladnijih mjeseci najbolje može ugrijati mnoštvo finog zelenog povrća poput brokule i kelja koje priprema na razne načine, bilo da se radi o dobrom toplom đuveđu ili hladnoj salati. Brzo su gotovi i zdravi.
Sastojci:
- 1 kelj,
- 1 crveni luk,
- 1/2 kg miješanog mljevenog mesa,
- sol,
- papar,
- maslinovo ulje,
- brašno,
- parmezan,
- mlijeko,
- muškatni oraščić,
- maslac.
Priprema:
- Kelj natrgaj na listove i kratko ih blanširaj u slanoj vodi.
- Za to vrijeme sitno narezan crveni luk propirjaj na maslinovom ulju, dodaj mljeveno meso, sol, papar te pirjaj na laganoj vatri oko 20 minuta.
- Listove kelja puni mesom (kao kada pripremaš sarmu) i slaži u protvan.
- Pripremi bešamel umak: otopi na vatri 2 žlice maslaca, dodaj 2-3 žlice brašna, zalij mlijekom do željene gustoće. Kada provrije, dodaj malo muškatnog oraščića i 1 vrećicu sira parmezana (ribanca).
- Umakom prelij smotuljke i peci u pećnici na 180 °C oko pola sata.
Komentar Zdrave Krave: Lidijini smotuljci kelja punjeni mljevenim mesom, prikladan su zimski obrok koji uključuje meso i povrće. Međutim, pazi gdje kupuješ mljeveno meso, a osim toga u recept ide i bešamel umak koji sadrži maslac, brašno i mlijeko. Možeš pripremiti i zdraviju, odnosno manje masnu verziju ovog jela tako što ćeš u bešamel umak staviti light maslac, nemasno mlijeko i brašno Tip - 850.