Hrana 20. siječnja 2014.

Zeleni smotuljci od povrća

Kelj-Uspr
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Lidija Živković postala je kuharica tjedna zahvaljujući svom receptu s punjenim listovima kelja s bešamel umakom. Ako i ti želiš sudjelovati u natječaju i osvojiti nagrade Russell Hobbs, pošalji nam recept sa zimskim namirnicama koje te najbolje griju

Obrazac za prijavu u akciji 'Kuhaj u ritmu zime 2014.' potraži ovdje.

Više informacija o nagradama Russell Hobbs, pročitaj ovdje.

Zeleno povrće za hladne dane

Lidija tvrdi da je tijekom zimskih hladnijih mjeseci najbolje može ugrijati mnoštvo finog zelenog povrća poput brokule i kelja koje priprema na razne načine, bilo da se radi o dobrom toplom đuveđu ili hladnoj salati. Brzo su gotovi i zdravi.

Sastojci:

  • 1 kelj,
  • 1 crveni luk,
  • 1/2 kg miješanog mljevenog mesa,
  • sol,
  • papar,
  • maslinovo ulje,
  • brašno,
  • parmezan,
  • mlijeko, 
  • muškatni oraščić,
  • maslac.

Priprema:

  1. Kelj natrgaj na listove i kratko ih blanširaj u slanoj vodi. 
  2. Za to vrijeme sitno narezan crveni luk propirjaj na maslinovom ulju, dodaj mljeveno meso, sol, papar te pirjaj na laganoj vatri oko 20 minuta. 
  3. Listove kelja puni mesom (kao kada pripremaš sarmu) i slaži u protvan. 
  4. Pripremi bešamel umak: otopi na vatri 2 žlice maslaca, dodaj 2-3 žlice brašna, zalij mlijekom do željene gustoće. Kada provrije, dodaj malo muškatnog oraščića i 1 vrećicu sira parmezana (ribanca). 
  5. Umakom prelij smotuljke i peci u pećnici na 180 °C oko pola sata.

Komentar Zdrave Krave: Lidijini smotuljci kelja punjeni mljevenim mesom, prikladan su zimski obrok koji uključuje meso i povrće. Međutim, pazi gdje kupuješ mljeveno meso, a osim toga u recept ide i bešamel umak koji sadrži maslac, brašno  i mlijeko. Možeš pripremiti i zdraviju, odnosno manje masnu verziju ovog jela tako što ćeš u bešamel umak staviti light maslac, nemasno mlijeko i brašno Tip - 850.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.