Mnoga istraživanja vezana uz pravilnu prehranu i psorijazu pokazuju da se određenim izborom namirnica može utjecati na njezin tijek, ali nažalost ne i izliječiti. Prehrana bogata šećerima, oskudna svježim voćem i povrćem, bogata zasićenim i transmasnim kiselinama uvelike šteti koži.
Unos potrebnih nutrijenata u velikoj mjeri povezan je s izgledom kože, a brojni znanstveni radovi govore o alergijskim reakcijama na hranu kao jednom od faktora koji pogoršavaju kožne bolesti. Osobe oboljele od psorijaze trebale bi izbjegavati navedene namirnice:
- Izbaci krumpir, rajčice i papriku - eliminacijo ovih namirnica iz iskustva oboljelih mogu se ublažiti simptomi bolesti, posebice kod psorijatičnog artritisa jer sadrže alkaloid, tvar koja djeluje na živce i mišiće, pa mogu utjecati na ljude osjetljive na alkaloid.
- Oprezno s citrusima - citrusno voće (limun, naranča, grejp) mogu negativno utjecati na simptome psorijaze.
- Izbjegavaj određene začine - ne preporučuju se papar, anis , cimet te senf i vinski ocat.
Pročitaj koje namirnice se preporučuju oboljelima od psorijaze.