Gdje ćeš bolje jeseni od one provedene ispod tople deke s punom zdjelicom zdravog sladoleda od bundeve? Jednostavnijeg recepta za sladoled nema, a ni ukusnijeg, vjeruj mi, kaže Ena Konkanoviš, kolumnistica portala Gastro.hr, čiji recept ti donosimo.
Za količinu od 1l sladoleda potrebno je:
- 1 manja muškatna bundeva (butternut) od cca 500 grama
- 3 banane
- začini koji se inače koriste uz bundevu: cimet, piment, kardamom, papar, kurkuma i muškatni oraščić
- malo vode
- blender/štapni mikser
Priprema:
Za početak, očisti bundevu i oguli ju. Nareži ju na kockice i stavi kuhati. Kada je u potpunosti kuhana (cca 15 minuta), ostavi ju da se ohladi u potpunosti. Kada je hladna, stavi je u zamrzivač. Također, oguljene banane zamrzni. Nakon 3-4 sata u zamrzivaču možeš početi s pripremom sladoleda.
U posudu za blendanje/miksanje stavi bundevu, banane, začina po želji i vrlo malo vode. Možeš čak i ne staviti vode, ali onda ćeš morati nešto dulje miksati. Kada se smjesa sjedinila, prebaci u posudu koja ti može stati u zamrzivač i stavi još na pola sata u zamrzivač da se sve stisne.
Ako su banane dobro smrznute, nećeš morati naknadno staviti u zamrzivač nego ćeš moći odmah uživati u ovom bundevaledu (da,da, bundeva+sladoled=bundevaled).