Hrana Hrana kao lijek 12. rujna 2018.

Zašto trebaš pojesti jednu bananu svaki dan?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Postoji izreka da trebaš pojesti svaki dan jednu jabuku, ali mi smatramo da trebaš unijeti svaki dan barem jednu bananu. Kad saznaš koliko ovaj prirodni slatkiš ima zdravlja u sebi, nastojat ćeš ga ubaciti u svaki smoothie, snack i doručak sa žitaricama.

Kad ti otkrijemo beneficije ovog voća, neće te šokirati činjenica da je to voće koje se najviše izvozi u cijelom svijetu. 

Prevention ističe da iako su banane popularne, neki ih još uvijek izbjegavaju jer imaju više ugljikohidrata nego drugi plodovi. No, tvoje tijelo treba ugljikohidrate, a za razliku od prerađenih slatkiša, unosom banana dobivaš prirodne šećere u pratnji mnogo vitamina i minerala.  Osim toga, banane su bogate vlaknima, što usporava probavu šećera i dulje te drži sitom. 

Možda te zanima... Slatki kruh od banana, kivija i zobenih pahuljica Hrana Možda te zanima... Ukusni recepti s maslacem od kikirikija i bananama Hrana

Banane sadrže kalij 

Jedna banana srednje veličine sadrži 422 miligrama kalija, odnosno 12% tvojeg preporučenog dnevnog unosa. Tvojem tijelu je potreban kalij kako bi radilo normalno jer ovaj elektrolit održava tvoje mišiće, djeluje na živce, mijenja hranjive tvari u stanici, regulira srce i regulira natrij u tvom tijelu.  Dakle, kada ne dobiješ dovoljno kalija, krvni tlak i rizik od bubrežnog kamenca mogu se povećati, možeš se osjećati slabo te imati grčeve u mišićima. 

Održavaju hidrataciju 

Vjerojatno ti banane ne izgledaju kao voće koje pomaže u tome, ali tajna je u kaliju koji regulira ravnotežu tekućina u tijelu. Isto tako, održava elektrolite koje izgubiš tijekom vježbanja poput natrija, magnezija, kalcija i kalija. Umjerena do intenzivna aktivnost može uzrokovati male stanične promjene u kaliju, a sportaše se potiče da jedu hranu bogatu kalijem za suzbijanje tih neravnoteža. 

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Pomažu tvojim crijevima

Jedna banana srednje veličine ima 3 grama vlakana, oko 10 posto dnevnog unosa. Banane sadrže i prebiotike, vrstu vlakna koja pomaže održati dobre bakterije u tvojim crijevima. Dobre bakterije su bitne za tvoje cjelokupno zdravlje jer mogu poboljšati probavu, skratiti trajanje prehlade pa čak i pomoći u mršavljenju. 

Gorivo za trening

Najbolja namirnice koje možeš jesti prije treninga su one koje sadrže prirodne šećere, a nisu preteške za tvoj trbuh. Banane su upravo to, osim toga neka istraživanja pokazuju da imaju jedinstvene spojeve koji mogu poboljšati sportski učinak. 

Poboljšavaju oporavak nakon vježbanja 

Osim što su dobre prije treninga, mogu biti korisne i nakon vježbanja. Jedna studija pokazala je da određeni spojevi i fitokemikalije u bananama mogu odigrati učinkovitu ulogu u smanjenju upale izazvane vježbanjem. 

Štite tvoje srce

Kalij, kalij i opet kalij, ovaj mineral je vrlo važan i za tvoje srce. Istraživanja pokazuju da je jedenje puno kalija značajno povezano s nižom razinom krvnog tlaka i smanjenim rizikom moždanog udara. To je zato što kalij pomaže isprati višak natrija kroz urin, smanjujući eventualnu štetu koju natrij može uzrokovati tvojem srcu. 

Mogu zamijeniti šećer u pečenim proizvodima

Koliko god nam je drago zbog zdravstvenih beneficija koje banana ima, za njom obično posežemo jer je slatkog okusa i meke teksture. Upravo to ju čini idealnim sastojkom u mnogim pečenim proizvodima umjesto šećera. Ne možeš ju staviti umjesto šećera u svaki recept, ali možeš pronaći već isprobane recepte s bananama umjesto šećera. 

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock Banana

Bogate su vitaminom B6

Vjerojatno ne gledaš unos vitamina B6, ali on je bitan iz više razloga. Banane sadrže gotovo trećinu dnevnog unosa ovog vitamina, a on je važan za razvoj mozga tijekom trudnoće i enzimskih reakcija uključenih u metabolizam. 

Smanjuju apetit

Nijedna vrsta hrana neće ti pomoći ako si preskočila obrok. Međutim, banane mogu biti dio uravnotežene prehrane i mogu ti pomoći zaustaviti želju za slatkišima i drugim nekvalitetnim namirnicama. Banane sadrže otporni škrob koji pomaže da jedeš manje kalorija i upravlja tvojim apetitom. Iako je potrebno još istraživanja kako bi se razumjela povezanost između banana i smanjenja apetita, ne bi se trebala osjećati krivom ako dodaš jednu bananu u svoj doručak ili snack. 

Održavaju zdravlje bubrega

U istraživanju u kojem je sudjelovalo 61 tisuća Šveđanki, istraživači su otkrili da ljudi koji jedu puno voća i povrća, odnosno 75 serviranja mjesečno, imaju najmanji rizik od razvoja karcinoma bubrega. Istraživači su posebno promatrali voće i došli su do saznanja da banane imaju najizraženije djelovanje protiv karcinoma bubrega zbog njihove visoke koncentracije fenola, spojeva s antioksidativnim učincima. 

Druga velika studija s više od 90.000 žena je pokazala da žene koje su konzumirale više od 4099 miligrama kalija dnevno imaju 35 posto niži rizik od bubrežnih kamenaca od žena koje su imale ispod 2407 mg. 

Možda te zanima... Banane: Koje su bolje za probavu nezrele, zrele ili prezrele? Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.