Kikiriki je vrlo popularna grickalica, osobito u Americi, ali način na koji ga pripremamo i uzimamo dosta utječe na njegova svojstva. Prženi i zasoljeni kikiriki, naravno, nije zdrav poput kikirikija u ljusci ili kuhanog kikirikija koji se koristi u istočnjačkoj kuhinji.
- Kikiriki je bogat proteinima, budući da pripada leguminozama. Također je bogat folatima koji osiguravaju normalan razvoj ploda u trudnoći, osobito kostiju, te sprječavaju srčanožilne bolesti i rak.
- Bogat je resveratrolom, antioksidansom koji se nalazi u grožđu i crnom vinu. Doduše, kikiriki u ljusci je bogatiji resveratrolom nego prženi kikiriki, dok kuhani kikiriki sadrži čak deset puta više resveratrola nego prženi.
Kikiriki može pomoći i u mršavljenju
- Fitosteroli u kikirikiju smanjuju rizik od raka, osobito raka crijeva, a usto pomažu očuvati normalnu razinu kolesterola u krvi.
- Kikiriki usto sadrži vitamine B kompleksa, mangan i vitamin E, pa uz sve nabrojeno služi i ljepoti vaše kože i kose.