Nitko zapravo ne zna zašto nas slatkiši i kolači toliko usrećuju i zašto ih se teška srca odričemo. Naravno, šećer proizvodi endorfine, a endorfini nas usrećuju, no postoje još jako puno razloga.
Zašto nas kolači čine sretnima?
Posebne prigode: Kolače i torte obično povezujemo uz proslave i blagdane. Naravno, slatkiše konzumiramo češće nego kolače, ali kolači zato imaju posebnu težinu. Povezujemo ih Božićem, svatovima, odnosno prigodama koje nas posebno usrećuju i ne događaju nam se često.
Obitelj: Osim što nas usrećuje jedenje kolača, vrijeme oko Božića obično se povezuje s pravljenjem posebnih delicija. Uz to, mnoge obitelji zajedno prave slastice za blagdane pa je uz njih vezano i posebno obiteljsko raspoloženje. Kako bi se posjetila starih tradicionalnih Božića, za tebe i tvoju obitelj pronašli smo recept za vanilin kiflice.
Sastojci za kiflice
- 150 grama integralnog brašna
- 100 grama kokosovog ulja sobne temperature
- 80 grama mljevenih badema
- 35 grama smeđeg šećera
- 1 cijelo jaje
- malo soli
- 1,5 štapić od vanilije
Čupavci: Omiljeni kokos kolač sa smeđim šećerom
Priprema
- Prereži štapić od vanilije tako da mu možeš sastrugati srž i pomiješaj sa šećerom.
- Brašno, bademe, šećer, vaniliju, naribani maslac i žumanjke promiješaj. Ostavi da smjesa odstoji u frižideru 2 sata.
- Tijesto oblikuj u kobasicu promjera 2 cm i reži prema željenoj veličini kiflica. Oblikuj ih dodatno rukama.
- Kiflice posloži na papir na pečenje i peci na 190 stupnjeva 20 minuta.
- Pečene ih možeš uvaljati i u otopljenu čokoladu.