Hrana 07. kolovoza 2013.

Za porast energije koristi bosiljak

Bosiljak2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Bosiljak je kroz prošlost imao značenje simbola ljubavi, znaka dobrodošlice i putovnice koja je pomagala oboljelima da uđu u raj. Poput ostalih članova porodice metvica kojoj pripada, cijenjen je zbog svojih medicinskih kvaliteta

Antibiotska i protuupalna svojstva

Bosiljak je vrlo cijenjen zbog svojih medicinskih kvaliteta kao pomoć u probavi i kao antibakterijsko sredstvo. To je vrlo mirisna biljka čiji su listovi čest začin za niz različitih jela te je omiljen u mediteranskom podneblju. 

Ova biljka sadržava snažne antioksidanse flavonoide. Također je koncentrirani izvor fitonutrijenata hlapljivog ulja, za koja je otkriveno ne samo da imaju antibiotska nego i protuupalna svojstva.

Najhranjiviji bosiljak ima živo obojeno lišće

Postoji nekoliko vrsta bosiljka: slatki bosiljak, talijanski klasik za pripremu pesta, a obično se poslužuje s rajčicama i mozzarellom; slatki tajlandski bosiljak, koji ima intenzivno bogatu aromu i odličan je s curryjem, ribom i salatom; sveti bosiljak, koji pomalo podsjeća na metvicu, često se poslužuje s rezancima; cimetni bosiljak, koji se koristi za čaj i izradu potpourrija; te limeni bosiljak koji ima trpki citrusni okus i omiljen je u južnoazijskoj kuhinji.

Za najhranjiviji i najukusniji bosiljak odaberite svježi bosiljak sa živo obojenim lišćem. Izbjegavajte lišće s tamnim točkicama ili koje žuti. Preporučujem kupovanje ekološki uzgojenog svježeg ili suhog bosiljka kad god je to moguće.

Bogat izvor kalcija

Bosiljak sadržava flavonoide, poput orientina i vicenina, za koje je otkriveno da štite strukture stanica i kromosome od radijacije i oštećivanja kisikom.  

Laboratorijske su studije pokazale učinkovitost bosiljka u ograničavanju rasta brojnih bakterija uključujući Staphylococcus aureus i Escherichiju coli, kao i neke bakterijske spojeve za koje je otkriveno da su otporni na često korištene antibiotike. Smatra se da su uzrok te antimikrobne aktivnosti hlapljiva ulja poput eugenola, mircena, limonena i drugih.

Bosiljak je također koncentrirani izvor željeza koje proizvodi energiju; kalcija koji gradi kosti; kalija, magnezija i vlakana za zdravo srce; te vitamina A, vitamina C i mangana, koji uklanjaju slobodne radikale.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.