Hrana 28. ožujka 2016.

Za i protiv kokica - koliko ih jesti?

Kokice_1
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kokice predstavljaju savršen međuobrok jer šalju mozgu signal sitosti, pa se naredni obrok dosta odlaže. Uz to predstavljaju jedine grickalice koje sadrže 100 posto neobrađeno cjelovito zrno, pa samo jedna porcija kokica može zadovoljiti čak 70 posto dnevnih ljudskih potrebe za cjelovitim žitaricama. Ali dodavanjem ulja smanjuje se njihova hranjiva vrijednost i povećava broj kalorija. Donosimo ti recept za pripremu ukusnih, a zdravih kokica

I znanstvenici pričaju o kokicama

S jedne strane kokice su dobre zbog antioksidansa, dok s druge strane pripremljene na ulju imaju veliku kalorijsku vrijednost i ustvari tako pripremljene gube svoje zdrave sastojke. Tim znanstvenika s pensilvanijskog Univerziteta "Skrenton" tvrdi da kokice sadrže više antioksidanata od voća i povrća. Ističu da jedna porcija kokica ima oko 300 miligrama antioksidanata, što je skoro dvostruko više od 160 miligrama, koliko sadrži porcija bilo kojeg voća. Koncentrat antioksidanata kokice imaju u sebi jer ustvari sadrže samo 4  posto vode, dok u pojedinim vrstama voća i povrća taj postotak dostiže 90. Pri tome se upravo u hrskavoj opni kokice nalazi najveća doza antioksidanata i vlakana.

S druge pak strane, treba pazi kako se pripremaju kokice da ne izgube svoje zdrave sastojke. To je potvrdio i profesor kemije, dr. Joe Weinson sa Scranton sveučilišta (Scranton University), te u svojim istraživanjima navodi da ako su kokicama dodane masnoće kao što je ulje, njihova energetska vrijednost raste, a količina zaštitnih čimbenika opada. Pa tako, ako ih pripremamo s uljem, zeaksantin i lutein koji se nalaze u kukuruzu, a predstavljaju pigmente iz grupe karotenoida, opadaju s 1087 mcgna na 829 mcgu u 100 g kukuruza, što znači i da opadaju hranjive vrijednosti. Ako pak kokice radimo na zraku, što se najčešće radi u aparatu za kokice, bez dodane masnoće i soli, onda se vrijednosti zaštitnih čimbenika penju, pa se tako beta-karoten koji se također nalazi u kukuruzu, a predstavlja biljni pigment bogat antioksidansima penje na 66 mcg, dok kombinacija luteina i zeaksantina na 1087 mcg.

Kalorijska vrijednost

Prosječna masnoća kokica bez dodatka ulja ili maslaca iznosi 9,5 g na 100 gr, dok se ona penje dodatkom ulja na čak 43,5 g. Što se energetske vrijednosti tiče 100 grama kokica pripremljenih u aparatu za kokice bez dodataka masnoća ima 382 kalorije. Ako dodamo samo jednu žlicu ulja, broj kalorija u kokicama se povećava na 517, dok ih maslac povećava na čak 536 kalorija. Nije stoga teško zaključiti da iako su kokice spravljene na ulju bogatijeg okusa, pripazi na njihov količinski unos jer time ustvari unosiš i puno kalorija.

Zdrava i ukusna varijanta

Da bi zadržali zdrave sastojke a opet zadovoljili želju za ukusnom grickalicom, kokice je najbolje raditi sa gheeom. Ghee je u našim krajevima poznatiji kao maslo ili pročišćeni maslac, te je izuzetno zdrava namirnica, a radili su ga naši preci kako bi najdragocjenije sastojke mliječnog maslaca sačuvali od kvarenja. U takvom pročišćenom obliku, ghee predstavlja samu esenciju mlijeka bez pojačivača okusa, umjetnih aroma, šećera, soli, boja i konzervansa. Stoga je ghee lako probavljiv, može se koristiti od najranije dječje dobi do duboke starosti, bogat je zasićenim (zdravim) masnim kiselinama koje pomažu tijelu da se zaštiti od slobodnih radikala i raznih bolesti, a pogodan je za one koji teško probavljaju mlijeko i mliječne proizvode, jer ne sadrži laktozu. Osim toga ghee pospješuje rad i zdravlje živčanog i endokrinog sustava, poboljšava pamćenje memoriju, uravnotežuje metabolizam, pomaže u stvaranju i obnavljanju tekućine među zglobovima; olakšava i ubrzava zacjeljivanje rana, ožiljaka, herpesa, opeklina. Općenito uravnotežuje cijeli organizam.

Kokice s gheeom na dva načina

Probaj ih napraviti na klasičan način, gdje se ghee koristi kao podloga za pečenje. Idealan je jer osim odličnog okusa koji daje, ne zagara i ne dimi se radi visoke tolerancije na temperaturu koju podnosi. A priprema se tako da staviš posudu na vatru, dodaš žlicu gheea i količinu kukuruza kokičara da pokrije dno. Neprestano miješaj u otkrivenoj posudi drvenom kuhačom dok kokice ne počnu pucati. Pokrij poklopcem, smanji vatru i čekaj dok ne prestanu pucketati. Prebaci ih u zdjelu i posoli po želji. Drugi način pripreme kokica sa gheeom je da ih napravimo u aparatu, na zraku, bez dodatka masnoće, te naposljetku kada su gotove prelijemo rastopljenim ghee-em, i naravno posolimo po želji. Za prste polizati. Ghee ja najbolje koristiti od provjerenih domaćih proizvođača kao što je Ghee people2people d.o.o. Možete naručiti i direktno sa njihove stranice: www.ghee.hr

Posjeti stranice Divine Energy Parka gdje ćeš naći savjete za meditaciju i zdrav život.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.