Šparoge su pravo proljetno povrće, a najčešće se beru između ožujka i svibnja, ponegdje čak i do srpnja. Danas je poznato otprilike 300 vrsta, no samo ih je 20-ak jestivih. Šparoge se smatraju super namirnicom u kojoj možemo uživati čitavo proljeće.
Vjerojatno šparoge ne kombiniraš često s tjesteninom, no u ovoj kombinaciji zapravo se savršeno sljubljuju s rajčicama, začinima... Po želji, možeš dodati i malo šunke ili slanine, jer zbog dodatka jaja, ovo jelo pomalo podsjeća na carbonaru. Tjesteninu odaberi onu koju najviše voliš - malu i kratku ili duge i široke rezance, okus će biti jednako dobar! Posluži toplo, s malo naribanog parmezana i sezonskom salatom.
Sastojci:
- 300 g svježih šparoga
 - 3 žlice maslaca
 - sol i papar
 - 2 1/2 žlice maslinovog ulja
 - 2 češnja češnjaka
 - 2 šalice svježe rajčice, oguljene i narezane na manje komade (najlakše ćeš ju oguliti, ako ju kratko uroniš u zakuhanu vodu - možeš primjerice iskoristiti vodu od tjestenine)
 - 1 žlica svježeg nasjeckanog bosiljka
 - 1 žlica nasjeckanog peršina
 - 400 g tjestenine
 - 2 jaja + 1 žumanjak
 - 1/2 šalice naribanog parmezana
 
Priprema:
- Zakuhati vodu za tjesteninu
 - Šparoge očistiti, te, ako su široke, prerezati ih na pola po dužini
 - Zagrijati maslac pa popržiti šparoge - dok ne dobiju boju; prebaciti ih na tanjur
 - Dodati ulje na istu tavu pa popržiti kratko češnjak i maknuti ga s tave
 - U istu tavu dodati narezane rajčice pa ih pirjati oko 10 minuta
 - Tjesteninu skuhati al dente
 - Ugasiti vatru ispod rajčica pa razmutiti jaja i žumanjak i umiješati brzo u rajčicu - pazeći da se ne skuhaju i pretvore u kajganu (ako želiš, pomiješaj dio vrućih rajčica s jajima pa ulij sve zajedno u tavu)
 - Pomiješati rajčice i šparoge, ocijediti tjesteninu pa pomiješati
 - Poslužiti odmah, posipano s malo parmezana.