Hrana Hrana kao lijek 06. lipnja 2016.

Krumpir povećava rizik od visokog tlaka

Krumpir-Mala_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jedenje krumpira četiri ili više puta tjedno može povećati rizik od visokog krvnog tlaka, otkrila je nova velika studija. Istraživači su objedinili rezultate tri velike studije u koje je ukupno bilo uključeno 187 453 muškaraca i žena koji su bili praćeni 25 godina. Svake dvije godine ispitanici su morali ispuniti upitnik vezan uz zdravstveno stanje i prehranu

Krumpiri uzrokuju brzi porast razine glukoze u krvi

Nakon što su ispitanicima odredili indeks tjelesne mase, stupanj tjelesne aktivnosti i ostale čimbenike, otkrili su da ispitanici koji pečeni, kuhani ili pire krumpir jedu 4 do 6 puta tjedno imaju 11 posto veći rizik za razvoj hipertenzije, u odnosu na one ispitanike koji krumpir jedu jednom mjesečno.

Oni ispitanici koji su jeli 4 ili više serviranja prženih krumpirića tjedno imali su 17 posto veći rizik od razvoja hipertenzije. Istraživači su zaključili da je razlog za povećani rizik od hipertenzije možda u činjenici da krumpiri uzrokuju brzi porast razine glukoze u krvi, koja je povezana sa krvožilnim problemima i upalnim stanjima.

Izvor: Well

Doznaj kako korom od krumpira možeš prekriti sijede.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.