Jedenje krumpira četiri ili više puta tjedno može povećati rizik od visokog krvnog tlaka, otkrila je nova velika studija. Istraživači su objedinili rezultate tri velike studije u koje je ukupno bilo uključeno 187 453 muškaraca i žena koji su bili praćeni 25 godina. Svake dvije godine ispitanici su morali ispuniti upitnik vezan uz zdravstveno stanje i prehranu
Krumpiri uzrokuju brzi porast razine glukoze u krvi
Nakon što su ispitanicima odredili indeks tjelesne mase, stupanj tjelesne aktivnosti i ostale čimbenike, otkrili su da ispitanici koji pečeni, kuhani ili pire krumpir jedu 4 do 6 puta tjedno imaju 11 posto veći rizik za razvoj hipertenzije, u odnosu na one ispitanike koji krumpir jedu jednom mjesečno.
Oni ispitanici koji su jeli 4 ili više serviranja prženih krumpirića tjedno imali su 17 posto veći rizik od razvoja hipertenzije. Istraživači su zaključili da je razlog za povećani rizik od hipertenzije možda u činjenici da krumpiri uzrokuju brzi porast razine glukoze u krvi, koja je povezana sa krvožilnim problemima i upalnim stanjima.
Izvor: Well
Doznaj kako korom od krumpira možeš prekriti sijede.