Višnja je drvo iz porodice Rosaceae, a pripada rodu Prunus zajedno s trešnjom i šljivom. Odlikuje se sadržajem vitamina C, vitamina B skupine, vitamina A i mineralima poput kalcija i kalija te prehrambenim vlaknima, a najveća snaga im je impresivan sadržaj antioksidansa
Višnjama protiv artritisa
Na 100 grama sadrže samo 40 kalorija. Kod kupovine višanja treba birati sjajne i jedre plodove sa zelenom peteljkom. Prije upotrebe valja ih čuvati neoprane u papirnatoj vrećici u hladnjaku. Od višanja se pripremaju savijače, sokovi, kolači, likeri i marmelade. Višnje su poput bobičastog voća pogodne za zamrzavanje te se u njima može uživati tijekom cijele godine.
Višnje sadrže značajne količine antocijana za koje su istraživanja otkrila kako posjeduju snažno antioksidativno i protuupalno djelovanje te imaju moć inhibicije razvitka stanica tumora. Određene su studije pokazale kako spoj cijanidin iz višanja ima snažnije protuupalno djelovanje od aspirina.
Stoga višnje mogu povoljno djelovati kod osoba oboljelih od osteoartritisa koji trpe jaku bol u zglobovima, a visoki rizik za bol u zglobovima imaju i sportaši kojima sok od višanja osim na zglobove može povoljno djelovati i na mišiće ubrzavajući njihov oporavak nakon intenzivne tjelesne aktivnosti što je pokazala studija objavljena 2011. godine u časopisu Medicine & Science in Sports & Exercise.
Više o višnjama pročitaj na Gastro.hr.