Stigli su nam hladni dani pa čeznemo za toplom i zasitnom hranom koja će nas ugrijati. Ja sam se zaželjela sarme koje su kod nas tradicionalna i mnogima omiljena zimska hrana. Vjerujem da nema kuhinje u našim krajevima u kojoj se ne kuha.
Predlažem vam da probate ovu vegansku verziju sarme, ne samo što je odličnog okusa već je puno zdravija i laganija od tradicionalne sarme s mesom. Na internetu ima raznih kombinacija s dimljenim tofuom ili sejtanom, heljdom i rižom, s lećom, sojinim ljuspicama ili ječmom. Kombinacije su razne, a ja vam donosim recept za moje omiljene veganske sarme.
Sastojci: za 12 sarmica
- 2 žlice ulja (suncokretovo ili maslinovo)
- 1 luk
- 1 veća mrkva
- 1 žlica koncentrata od rajčice
- 1 žlica tapioka škroba
- 1 pakiranje mix kiseli kupus za sarmu
- 1/2 šalice heljde
- 1/2 šalice riže
- 1/2 šalice zelene leće
- 100 g dimljenog tofua
- 2 lovorova lista
- 1 konzerva pelata
- 1 šalica vode
- 1 žličica dimljene paprike
- 1 žličica čilija u prahu
- 1 žličica mljevenog kumina
- sol i papar po želji
Postupak:
- U posoljenu vodu stavite kuhati heljdu, rižu i zelenu leću otprilike 20 minuta.
- Za to vrijeme nasjeckajte luk i mrkvu na što sitnije komadiće.
- Na malo veću tavu stavite ulje, nasjeckani luk i mrkvu da se pirjaju 10 minuta.
- Dodajte koncentrat rajčice, nasjeckani dimljeni tofu, tapioka škrob i začine (dimljenu papriku, čili, mljeveni kumin, sol i papar).
- Maknite s vatre.
- Kada se heljda, riža i zelena leća skuhala, procijedite i dodajte u tavu gdje se pirjao luk i mrkva.
- Sve zajedno promiješajte i pustite da se ohladi.
- Za to vrijeme operite listove kiselog kupusa i nožem odstranite zadebljanje pri korijenu listova.
- Otprilike jednu žlicu smjese stavite više na jednu stranu kupusa, preklopite drugom i zarolajte, pa onda ostatak sa strane ugurajte u sarmu (na taj način se sarmice teže odmotaju).
- Kako pakiranje mix kiseli kupus za sarmu ima 12 listova i malo nasjeckanog kiselog kupusa, napunite 12 sarmi i ostatak nasjeckanog kiselog kupusa stavite na dno lonca u kojemu će se kuhati sarma.
- Na kiseli kupus poslažite sarme i prelijte konzervom pelata, šalicom vode (tekućina bi trebala prekriti sarme) i dodajte lovorov list.
- Kuhajte na srednje jakoj vatri 40 minuta.
- Poslužite s pire krumpirom, običnim kuhanim krumpirom ili palentom.
Pratite Veganicu Vinku Tresić i na njezinom Instagram profilu i blogu gdje ćete naći puno inspirativnih recepata.