Hrana Zdravi recepti 3515 prikaza 22. studenoga 2018.

Vege sarme krijepe u hladnim danima, a možeš ih i zamrznuti

Foto: veganica

Stigli su nam hladni dani pa čeznemo za toplom i zasitnom hranom koja će nas ugrijati. Ja sam se zaželjela sarme koje su kod nas tradicionalna i mnogima omiljena zimska hrana. Vjerujem da nema kuhinje u našim krajevima u kojoj se ne kuha.

Predlažem ti da probaš ovu vegansku verziju sarme, ne samo što je odličnog okusa već je puno zdravija i laganija od tradicionalne sarme s mesom. Na internetu ima raznih kombinacija s dimljenim tofuom ili sejtanom, heljdom i rižom, s lećom, sojinim ljuspicama ili ječmom. Kombinacije su razne, a ja ti donosim recept za moje omiljene veganske sarme.

Možda te zanima... Rižoto od pečene muškatne tikve, nakon kojeg nitko nije gladan Hrana

Možda te zanima... Upoznaj našu blogericu Veganicu i iskušaj njezin recept za juhu od buče Hrana

Sastojci: za 12 sarmica

  • 2 žlice ulja (suncokretovo ili maslinovo)
  • 1 luk
  • 1 veća mrkva
  • 1 žlica koncentrata od rajčice
  • 1 žlica tapioka škroba
  • 1 pakiranje mix kiseli kupus za sarmu
  • 1/2 šalice heljde
  • 1/2 šalice riže
  • 1/2 šalice zelene leće
  • 100 g dimljenog tofua
  • 2 lovorova lista
  • 1 konzerva pelata
  • 1 šalica vode
  • 1 žličica dimljene paprike
  • 1 žličica čilija u prahu
  • 1 žličica mljevenog kumina
  • sol i papar po želji

 | Author: veganica Foto: veganica

Postupak:

  • U posoljenu vodu stavi kuhati heljdu, rižu i zelenu leću otprilike 20 minuta.
  • Za to vrijeme nasjeckaj luk i mrkvu na što sitnije komadiće. 
  • Na malo veću tavu stavi ulje, nasjeckani luk i mrkvu da se pirjaju 10 minuta.
  • Dodaj koncentrat rajčice, nasjeckani dimljeni tofu, tapioka škrob i začine (dimljenu papriku, čili, mljeveni kumin, sol i papar)
  • Makni s vatre
  • Kada se heljda, riža i zelena leća skuhala, procijedi i dodaj u tavu gdje se pirjao luk i mrkva.
  • Sve zajedno promiješaj i pusti da se ohladi
  • Za to vrijeme operi listove kiselog kupusa i nožem odstrani zadebljanje pri korijenu listova
  • Otprilike jednu žlicu smjese stavi više na jednu stranu kupusa, preklopi drugom i zarolaj, pa onda ostatak sa strane uguraj u sarmu (na taj način se sarmice teže odmotaju)
  • Kako pakiranje mix kiseli kupus za sarmu ima 12 listova i malo nasjeckanog kiselog kupusa, napuni 12 sarmi i ostatak nasjeckanog kiselog kupusa stavi na dno lonca u kojemu će se kuhati sarma
  • Na kiseli kupus poslaži sarme i prelij konzervom pelata, šalicom vode (tekućina bi trebala prekriti sarme) i dodaj lovorov list
  • Kuhaj na srednje jakoj vatri 40 minuta
  • Posluži s pire krumpirom, običnim kuhanim krumpirom ili palentom

Prati Veganicu Vinku Tresić i na njezinom Instagram profilu i blogu gdje ćeš naći puno inspirativnih recepata.

Savjet: ova sarma odlično podnosi i zamrzavanje. U posudu za zamrzavanje stavi sarmu i kupus te prelij tekućinom iz sarme. Najbolje je da večer prije upotrebe izvadiš sarmu iz zamrzivača da se postupno odmrzne, a prije posluživanja nakratko je prokuhaj.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.