Vegetarijanska jela su svakim danom sve popularnija iz razloga što su inovativna i sastoje se od mnoštva interesantnih namirnica koje ljudi rijetko koriste. Vege burger od avokada... Zašto ne?
Sastojci:
- 2 šalice (od 2 dl) graška
- manja tikvica
- 100 g mljevenog lana
- šalica kvinoje
- limeta
- žlica jabučnog octa
- žlica tahinija, svježi korijander, sol
- 3 peciva, rikula
Borovnice i avokado za lijepu kožu
Umak:
- veći avokado
- 2 mlada luka
- manja šaka peršinova lista
- manja šaka listića bosiljka
- 3 žlice limunova ska
- 2 žlice grčkog jogurta
- 1/2 žličice soli
Priprema:
Kvinoju isperi i prelij s dvostruko više vrele vode. Kuhaj oko 15 minuta. Grašak stavi u tavu i prelij vodom. Kad zavrije, kuhaj još minutu ili dvije pa procijedi.
Naribaj tikvicu te stavi u blender s graškom i limunovim sokom, octom, tahinijem, nasjeckanim korijandrom, mljevenim lanom i solju.
Okruglice od prosa sa špinatom
Dobro izblendaj dok smjesa ne postane glatka. Kad je kvinoja skuhana, prelij je smjesom od graška i dobro promiješaj. Oblikuj pljeskavice, stavi na lim za pečenje koji si obložila masnim papirom i peci 20 minuta na 180°C.
U blender stavi sastojke za umak i dobro ih izblendaj.
Prereži peciva i složi pljeskavice, rikulu, ploške avokada prema želji pa prelij umakom te preklopi pecivom.