Hrana Hrana kao lijek 29. rujna 2016.

Uživanje u voćnom vinu može smanjiti razinu šećera u krvi

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Znanstvenici sa Sveučilišta u Illinoisu pokazali su kako bioaktivni spojevi koji se nalaze u vinima proizvedenim od bobičastog voća mogu pomoći dijabetičarima u regulaciji šećera u krvi jer inhibiraju enzime koji su zaduženi za apsorpciju ugljikohidrata.

 Znanstvenici su ispitali nutritivnu vrijednost 19 različitih vrsta voćnih vina te zaključili kako je vino od borovnice u kombinaciji s kupinom nutritivno najbogatije te su proučavali djelovanje tog vina na enzime koji sudjeluju u metabolizmu ugljikohidrata.

U studiji je uspoređeno djelovanje vina i akarboze – lijeka s antihiperglikemijskim učinkom. Rezultati su pokazali kako voćno vino gotovo jednako kao i akraboza inhibira djelovanje enzima amilaze i glukozidaze.

Izvor: Journal of Food Science

Dobre vijesti za ljubitelje piva i one koji će to tek postati

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.