Hrana 31. ožujka 2024.

Tko je uskrsni zeko i što simbolizira hrana koja se jede na Uskrs?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Dva najveća katolička blagdana Božić i Uskrs su obiteljski blagdani pa u prehrani do izražaja dolazi tradicija i lokalni običaji. Uskrs je posvećen Kristu, a neizostavni dio uskrsne tradicije je jaje koje simbolizira ponovno rođenje. Svaka namirnica i jelo imaju svoju simboliku, pa krenimo redom.

O pisanicama i lokalnim običajima šaranja uskrsnih jaja, napisani su čitavi traktati, a Hrvatska golema jaja ukrašena naivnim slikarstvom obišla su cijeli svijet.O skrivanju a potom traženju jaja u vrtu (primjerice u SAD) gledali smo u filmovima. A o običaju "tucanja" jaja među djecom postoje brojne anegdote.

Slani ili slatki

Uskrs je posvećen Kristu pa je simbol mlada janjetina, a ponovno rođenje simbolizira jaje. Iako se u nekim zemljama za uskrsno jelo služi janjetina, u drugim među kojima i našoj, služi se kuhana šunka jer svinja simbolizira sreću. Šunka znači sreću, mladi luk navješćuje proljeće, bijeli kruh i pecivo znače plodnost, a kad se to sve stavi u košaricu koja se posvećuje imamo uskrsni nedjeljni komplet. Zeko od čokolade i ostali slatkiši namijenjeni su djeci. Vrlo je važan uskrsni kruh i kod svakog naroda postoje razlike kako u izgledu tako i u organoleptici; negdje je slatki s raznim dodacima (rozine i suho voće) a negdje slani s kimom.

Pinca | Author:

 

U Velikoj Britaniji se uskrsno pecivo (hot cross buns) začinjava gorkim umakom, dok su u Švedskoj popularne buhtle. U Italiji je primjerice običaj da se s pecivom u pećnicu stave i jaja (Colomba). Ruski uskrsni kolač (kulich) vrlo je popularan i zbog njega djeca ne mogu dočekati nedjeljno jutro. On se priprema od dizanog tijesta i dodataka (limunova kora) pa iz posude u pravilu "prekipi" i magično privlači gladna usta. U Grčkoj se priprema voćni kruh s medom. Simbolika kruha podsjeća nas na posljednju večeru u kojoj Isus lomi i dijeli kruh apostolima.

Djetelina ili dijamanti

Tradicija šaranja jaja vodi nas od pučkog koloriranja korom crvenog luka pa sve do pravog umjetničkog izražaja kakav imamo kod Rusa i Ukrajinaca. Tako primjerice zlatom i draguljima ukrašena jaja Fabergea imaju milijunsku vrijednost, a napravljena su za carsku obitelj. Ukrajinske "pysanky" oduševljavaju svojom ljepotom.

Uskrs_1 | Author:

 

U nekim zemljama EU primjerice u Njemačkoj se tekuće jaje kroz malu rupicu isisava a ljuska kolorira za trajno ukrašavanje suknji i ostalih dijelova odjeće djevojčica. Postoji lijepa tradicija da grupice djece s košaricom jaja idu od vrata do vrata kako bi svoju zalihu jaja povećali. Jaja se za Uskrs koloriraju stotinama godina i taj se lijepi običaj prenosi s koljena na koljeno kao simbol ponovnog rođenja ali i simbol besmrtnosti.

Zec je simbol plodnosti

Zašto je zec gotovo u svim zemljama također jedan od simbola Uskrsa? Prvo zato što izlaskom iz podzemnih rupa navješćuje proljeće i drugo zato što je nositelj plodnosti. Zapravo, zec je jedna od najplodnijih životinja. Ustvari, želja je da cijela godina bude plodna kao što je plodan zeko (bunny). Osim toga, on donosi šarena jaja dobroj djeci.

Uskrs | Author:

 

Lakša od božićne trpeze

Blagdan Uskrsa sav je povezan s hranom pa i sam izraz "easter" potječe od anglo-saksonskog eostre, što znači prigodno jelo koje simbolizira svijetlo i proljeće, a priželjkuje plodnu godinu. Kalorijske vrijednosti i nutritivni sadržaj, uskrsnog jelovnika je u pravilu manje kaloričan i zapravo je "lakši" od božićnog pod uvjetom da se apstinira od kolača i pića.

Uskrs_Jaja_Pilici | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

 

Što se tiče jaja ne bi trebalo biti problema, osim za osobe koje moraju pod kontrolom držati svoj kolesterol. Naime, jedno prosječno kuhano jaje sadrži oko 400 miligrama kolesterola, a ako je pačje duplo više - 850 miligrama. Važno je biti umjeren!

Autor teksta: Dr.sc Ignac Kulier, tekst je prvi put objavljen 2016. godine.

Pročitaj kako "preživjeti" Uskrs ako si na dijeti.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.