Obilježavaš li ove nedjelje Uskrs, potrudi se svoj blagdanski stol učiniti raznovrsnim i zdravim. Jaja, kao simbol Uskrsa, mogu jesti i vegani (i svi oni koji žele manje kaloričnu hranu) – i to slatka. Makronovina učiteljica kuhanja, Tončika Cukrov, ima odličnu ideju koju je podijelila s tobom
Recept za uskrsna slatka jaja:
žuta krema:
- 250 g suhih marelica
- sok jedne naranče
- 1 i ½ žlica mirina
- 3 žlice agara
- sol
Marelice kuhaj s agarom i soli. Pred kraj dodaj naranču i mirin. Izmiksaj i ohladi. Od smjese napravi kuglice. Preporučujem ti da uvijek koristiš tamne suhe marelice, jer su kvalitetnije i nisu sumporirane. Ovdje sam napravila iznimku zbog efektnije boje.
Bijela krema:
- 1 i ½ šalica kus-kusa
- 2 i ½ šalice zobenog mlijeka
- 2 šalice vode
- 2 žlice agara
- sol
- 150 g tofua
- 4 žlice slada
- 1 šalica kokosovog brašna
Postupak:
- Pomiješaj sol i vodu te dodajte agar i sol
- Kad zakuha, dodaj kus-kus i kuhaj 10 minuta
- Smjesi dodaj izmiksani tofu i slad te na kraju umiješaj kokos
- Oblikuj tanke ovale u čije središte stavi kuglice od marelica
- Kuglice zatvori ovalom u obliku jaja
- Uvaljaj u kokos i ukrasi komadima suhog voća
- Napravi toliko jaja koliko ima smjese, ali radi dok je smjesa još topla.