Hrana 22. travnja 2015.

Ulja za održavanje normalne težine

Ulj-Uspr_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U našoj anketi koju smo proveli o jestivim uljima doznali smo da se ulje sjemenki, kokosa i konoplje prepoznaju kao zdrave namirnice, ali se daleko manje koriste od maslinova i suncokretova ulja. Saznaj više o nutritivnim karakteristikama ovih 'novih' vrsta ulja te doznaj kako se koriste

Doznaj više o rezultatima ankete.

Konopljino ulje vole pothranjeni

Usprkos tome što se ulja sjemenki, konoplje, kokosa i omega-3 ulja prepoznaju kao zdrave namirnice koriste se daleko manje nego najkorištenije ulje, ono maslinovo, pokazali su rezultati naše ankete. Kokosovo ulje najčešće koristi samo 15,1 posto ljudi, dok ulje sjemenki tek oko 9,1 posto ispitanika. Najgore stoje palmino i ulje orašastih plodova koje najviše koristi tek oko 1,5 posto ispitanika. Ulje sjemenki najviše koriste oni s normalnom težinom, dok ulje konoplje najbolje stoji kod pothranjenih osoba. Za kokosovo ulje najčešći razlog korištenja ispitanici su navodili nutritivne i zdravstvenih karakteristika, a rjeđe od ostalih koriste ga gojazne osobe.

Kokosovo ulje - čuvar vitke linije i imuniteta

Od 'novih' vrsta ulja, naša anketa je pokazala kako je kokosovo najpopularnije zbog svojih nutritivnih i zdravstvenih karakteristika. Ovo ulje sadrži oko 90 posto zasićenih masnih kiselina zbog čega se, unatoč tome što se radi o biljnom ulju, ono na sobnoj temperaturi nalazi u krutom stanju. Nekoliko istraživanja u kojem je korišteno nehidrogenirano kokosovo ulje pokazalo je kako kokosovo ulje može čak blagotvorno djelovati na nekoliko čimbenika koji povoljno utječu na zdravlje srce. Ulje ekstrahirano iz svježeg kokosovog mesa umjesto uobičajenih masnih kiselina dugog lanca ima visok udio masnih kiselina srednjeg lanca, čak između 70 i 85 posto, a glavna masna kiselina je laurinska. Srednje lančane masne kiseline se ne skladište u masnom tkivu, a upravo je ta karakteristika srednje lančanih masnih kiselina razlog zašto kokosovo ulje preferiraju osobe koje paze na liniju

No valja imati na umu da kokosovo ulje nije ništa manje kalorično od drugih biljnih ulja i vrijedi pravilo da 1 gram masti daje 9 kalorija. Kokosovo ulje se poput drugih biljnih ulja može koristiti u pirjanju i pečenju povrća, mesa i ribe, no u pripremljenoj hrani prisutan je okus kokosa. Također, kokosovo ulje može se koristiti u pripremi kolača umjesto maslaca i margarina, a njime se može obogatiti i jutarnja zobena kaša ili voćni smoothie. Zbog antimikrobnog djelovanja kokosovo se ulje često dodaje u kozmetičke preparate u kojima ima ulogu konzervansa. Također, djevičansko kokosovo ulje dobiveno hladnom ekstrakcijom sadrži manju količinutokoferola odnosno vitamina E koji štiti stanice od oksidativnog oštećenja i može povoljno djelovati na kožu. Doznaj više o kokosovom ulju.

Podcijenjeno laneno i sezamovo ulje

Iduće ulje koje naši ispitanici preferiraju je ulje sjemenki, a nutricionisti kažu kako sezamovo i laneno ulje zaslužuju cijenjeno mjesto u našim smočnicama s obzirom na to da je riječ o delikatesnim uljima bogate nutritivne vrijednosti. Upravo zbog povoljnog profila masnih kiselina konzumacija sezamovog ulja povezuje se s povoljnim učinkom na zdravlje srca i krvnih žila. Povoljan učinak na zdravlje srca i krvnih žila nadopunjuju biljni steroli koje sezamovo ulje prirodno sadrži. Uz povoljan profil masnih kiselina sezamovo ulje se ističe sadržajem vitamina K te vitamina E, moćnog antioksidansa. Laneno ulje smatra se jednim od najvažnijih biljnih izvora alfa-linolenske masne kiseline (ALA), esencijalne masne kiseline iz skupine moćnih omega -3 masnih kiselina. Zahvaljujući povoljnom profilu masnoća i sadržaju ALA-e lanenom ulju se pripisuje povoljan učinak za zdravlje srca. Doznaj više o uljima ovih moćnih sjemenki.

Konopljino ulje - štiti srce

Naša anketa pokazala je kako ulje konoplje najbolje stoji kod pothranjenih osoba, ali ovo ulje počelo je privlačiti sve veću pozornost različitih potrošača. Ulje konoplje ima povoljan nutritivni sastav, a određena istraživanja su pokazala kako blagotvorno djeluje na zdravlje. No neupitno je da u svojem sastavu ulje konoplje sadrži omega – 6 masne kiseline i to gama - linolensku (GLA) i linolnu masnu kiselinu, a bogato je omega – 3 masnim kiselinama i to alfa – linolenskom. Omjer omega – 6 i omega – 3 masnih kiselina u ulju konoplje iznosi 3:1 što je vrlo povoljno. Naime, pokazalo se kako unos tih masnih kiselina u povoljnom omjeru može smanjiti rizik od bolesti srca i krvožilja, smanjiti simptome reumatoidnog artritisa i pomoći kod poremećaja raspoloženja. Doznaj više o konopljinom ulju.

U našem specijalu doznaj više o jestivim uljima.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.