Osnova dobrog rižota: vrlo fino i jednoliko nasjeckati luk za dinstanje, popržiti rižu, zalijevati je vinom i temeljcem dok ne dobiješ dobru teksturu (ne prekuhanu, ne pregustu i svakako kremastu) te dodati dobar parmezan i maslac na kraju.
Što god da dodaš rižotu (povrće, meso, plodove mora), bit će dobar, savjetuje Anita Karaman s bloga Možeš se udat.
Umjesto domaćeg temeljca možeš koristiti i kupovni povrtni temeljac ili vruću vodu, ali okus je neusporediv, posebno u rižotu s plodovima mora. Na isti način možeš pripremiti i rižoto od škampi.
Mirisna pašteta od dimljenog lososa s rotkvicama
Recept za 2 osobe
Za pripremu temeljca trebat će ti:
- ½ kg svježih kozica
- korjenasto povrće: 1 mrkva, mala glavica luka, grančica celera
- 3-4 režnja češnjaka
- peršin
- sol, papar
Pripremi kozice:
- Rukama odvoji repove od glava. Repove očisti od ljuski.
- Stavi ih u zdjelicu prekrivenu folijom, spremi u frižider i sačuvaj za kraj kuhanja.
- Glave i ljuske kozica stavi u lonac, dodaj nasjeckanu mrkvu, celer, luk, češnjak i začine.
- Prekrij hladnom vodom (neka vode bude oko 2 prsta iznad kozica i povrća) i zakuhaj.
- Smanji vatru i lagano krčkaj oko pola sata. Nakon 15-20 minuta kuhanja, počni pripremati rižoto.
- Ako ti ostane temeljca nakon kuhanja, ohladi ga, ocijedi i zamrzni te koristi u nekoj drugoj prilici.
Evo kako možeš napraviti dugačko kuhano jaje
Za rižoto će ti trebati:
- 1 mala glavica luka
- 1 glavica koromača
- 200 g riže
- 5-6 sušenih rajčica iz ulja
- 1 dl bijelog vina
- 2 žlice ribanog parmezana
- 25 g maslaca
- sol, papar, svježi peršin i maslinovo ulje
Priprema
Vrlo fino nasjeckaj luk i koromač. Zagrij maslinovo ulje i dinstaj ih na laganoj vatri dok ne omekšaju, oko 10 minuta. Malo posoli i dodaj sitno nasjeckane sušene rajčice.
4 neočekivane namirnice uz koje ćeš smršavjeti
Na luk i koromač dodaj rižu i tostiraj je 2-3 minute. Zalij bijelim vinom i pričekaj da alkohol ispari, a riža upije tekućinu. Dodaji malo po malo vrući procijeđeni temeljac, stalno miješajući: kad dodaš malo temeljca, sačekaj da ga riža upije pa dodaj još, sve dok se riža ne skuha. Provjeri ima li dovoljno soli. Neka ti rižoto bude kremast, skoro tekuć.
Dok ga zgotoviš, još će se zgusnuti. 2-3 minute pred kraj kuhanja u rižoto ubaci očišćene repove kozica. Čim pobijele, gotove su. Nemoj ih prekuhati. Makni rižoto s vatre, umiješaj peršin, parmezan i maslac. Poklopi i ostavi da miruje 3-4 minute.
Domaći namazi s pečenim češnjakom
Posluži odmah, uz bijelo vino, parmezan i salatu!
Dobar tek!