Ako si ljubitelj ribljih specijaliteta, ovaj recept će te sigurno zainteresirati. Marinela ti savjetuje kako odabrati dobar komad ugora i pripremiti ga na zdrav i ukusan način, stoga razveseli svoje ukućane ugorom na bijelo
Kad na tržnici vidim dobar komad ugora, znači da ćemo "polizati prste" za ručak. Prilikom kupovine ugora pripazi da ti teta na tržnici ne proda komad od repa jer je taj dio pun kostiju.
Kako ćeš prepoznati komad koji je bliže glavi? Vrlo jednostavno - vidjet ćeš komad s rupom u kojoj je bila utroba. Dakle, ako vidiš kompaktan okrugli komad taj je sigurno od repa. Meso prema repu je i dalje dobro, ali ako radiš umake onda je bolje imati komad sa što manje kostiju.
Isprobaj recept za ugor na bijelo!
Sastojci za 2 osobe
- 400 g ugora (2 veća komada)
- 2 usoljena inćuna
- 2 čajne žličice kapara
- 2 čajne žličice motra
- 2 žuta luka
- 4 režnja češnjaka
- 300 g krumpira
- 150 ml vode
- maslinovo ulje
- vezica peršina
- 2 lovorova lista
- 10 maslina kalamata (po želji)
- sol, svježe mljeveni papar
- rižino brašno
Čitaj dalje i saznaj kako od ovih sastojaka s guštom pripremiti ugora na bijelo!
Priprema s guštom- Očisti ugora i ostavi ga da se posuši na kuhinjskom papiru.
- Krumpir nareži na kriške i stavi ga kuhati u slanu vodu oko 15 min dok ne omekša, ali pazi da se ne prekuha.
- Ugora uvaljaj u rižino brašno. Zašto rižino brašno? Zato jer sam
primijetila da se riba lakše ispeče i ne zagori, a za nju se zalijepi
minimum brašna.
- Ugor kratko poprži s obje strane da se lagano zažuti i ostavi sa strane dok ne pripremiš ostatak.
- U međuvremenu očisti slane inćune od kostiju i nareži ih na sitne komadiće. Očisti i izreži češnjak.
- Očisti luk i nareži ga na ploškice. Poprži na 5 žlica maslinovog ulja i
malo soli dok ne uvene i postane staklast. Češnjak i slane inćune
kratko poprži.
- Zatim dodaj krumpir, ugor, kapare, lovor, motar
(i otkoštene kalamata masline po želji), malo soli i podlij sa 150 ml
vode. Pokrij poklopcem i kuhaj na laganoj vatri oko 15 do 20 minuta, ovisno
o veličini komada ugora.
- Na kraju dodaj nasjeckani peršin i papar te po potrebi sol.
- Očisti ugora i ostavi ga da se posuši na kuhinjskom papiru.
- Krumpir nareži na kriške i stavi ga kuhati u slanu vodu oko 15 min dok ne omekša, ali pazi da se ne prekuha.
- Ugora uvaljaj u rižino brašno. Zašto rižino brašno? Zato jer sam primijetila da se riba lakše ispeče i ne zagori, a za nju se zalijepi minimum brašna.
- Ugor kratko poprži s obje strane da se lagano zažuti i ostavi sa strane dok ne pripremiš ostatak.
- U međuvremenu očisti slane inćune od kostiju i nareži ih na sitne komadiće. Očisti i izreži češnjak.
- Očisti luk i nareži ga na ploškice. Poprži na 5 žlica maslinovog ulja i malo soli dok ne uvene i postane staklast. Češnjak i slane inćune kratko poprži.
- Zatim dodaj krumpir, ugor, kapare, lovor, motar (i otkoštene kalamata masline po želji), malo soli i podlij sa 150 ml vode. Pokrij poklopcem i kuhaj na laganoj vatri oko 15 do 20 minuta, ovisno o veličini komada ugora.
- Na kraju dodaj nasjeckani peršin i papar te po potrebi sol.
Zdravo guštaj!
Tvoja Marinela