Jesen je službeno počela pa se načini pripreme obroka mijenjaju. Isprobaj recept s tunom koja obiluje bjelančevinama i omega-3 masnim kiselinama, bundevom koja sadrži kvalitetne ugljikohidrate te masline s nezasićenim masnim kiselinama
Jesen je službeno počela pa se načini pripreme obroka mijenjaju. Topliji obroci: prženi, pečeni i kuhani, zamjenjuju lakše kombinacije kao što su salate. Iako je takva kuhinja kaloričnija od ljetne, našem je tijelu potrebno više energije kako bi ono očuvalo toplinu.
Unatoč strahu od masti i ulja, najkvalitetniji izvor energije čine upravo te namirnice ako se koriste u pravilnim količinama. Naime, masti imaju najviše kalorija, ali ujedno pružaju osjećaj sitosti. Ugljikohidrati i proteini su manje kalorični, ali i manje zasitni pa ih možemo pojesti više. Svaka skupina mora biti zastupljena u prehrani pa ih je zato najbolje kombinirati u svakom obroku. Tuna obiluje bjelančevinama i omega-3 masnim kiselinama, bundeva kvalitetnim ugljikohidratima, a masline nezasićenim masnim kiselinama. Isprobaj ovaj uravnoteženi obrok i pridonesi svome zdravlju.
Sastojci za tunu:
- file tune
- maslinovo ulje
- 1 žlica ružmarina
- 1 žličica papra
- sol
Sastojci za polpete:
- 2 luka
- 2 žute paprike
- 1 žlica mljevenog peršina
- 1 muškatna tikva
- 2 žlice ulja
- 3-5 šalica integralnoga brašna
- 1 jaje
- sol, papar 3 šalice ulja
Ukras:
- 3 žlice nasjeckanih maslina
- peršin
- 1 rajčica
- 2 kružića bundeve
- maslinovo ulje
Postupak:
Pomiješaj maslinovo ulje s ružmarinom, paprom i soli. Tunu umoči u smjesu i ostavi otprilike pola sata kako bi dobila na sočnosti. Dok se tuna marinira, očišćenu tikvu nareži na sitnije komade kako bi se brže ispekla te peci 20-ak minuta na 200 stupnjeva. Nasjeckaj luk i papriku te ih poprži na ulju. Pečenu tikvu izmiksaj u kremu te pomiješaj s lukom, paprikom, paprom, soli, peršinom i jednim jajetom. Dodaj integralnom brašno i oblikuj polpetice. Svaku polpeticu stavi u sloj brašna te prži u dubokom ulju otprilike 3 minute sa svake strane dok ne poprimi smeđu boju. Tunu peci na ulju u kojemu se marinirala i poklopi kako bi se jednakomjerno ispekla. Posluži tako da na dno položiš polpeticu, na nju kružiće rajčice, zatim tunu i masline. Prelij s malo maslinova ulja.
Dobar tek!
Ako želiš doznati više o Kristininoj zdravoj kuhinji klikni ovdje.