Hrana 25. rujna 2013.

Tuna s polpeticama od bundeve

Pocetna2_1
1/3
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jesen je službeno počela pa se načini pripreme obroka mijenjaju. Isprobaj recept s tunom koja obiluje bjelančevinama i omega-3 masnim kiselinama, bundevom koja sadrži kvalitetne ugljikohidrate te masline s nezasićenim masnim kiselinama

Jesen je službeno počela pa se načini pripreme obroka mijenjaju. Topliji obroci: prženi, pečeni i kuhani, zamjenjuju lakše kombinacije kao što su salate. Iako je takva kuhinja kaloričnija od ljetne, našem je tijelu potrebno više energije kako bi ono očuvalo toplinu. 

Unatoč strahu od masti i ulja, najkvalitetniji izvor energije čine upravo te namirnice ako se koriste u pravilnim količinama. Naime, masti imaju najviše kalorija, ali ujedno pružaju osjećaj sitosti. Ugljikohidrati i proteini su manje kalorični, ali i manje zasitni pa ih možemo pojesti više. Svaka skupina mora biti zastupljena u prehrani pa ih je zato najbolje kombinirati u svakom obroku. Tuna obiluje bjelančevinama i omega-3 masnim kiselinama, bundeva kvalitetnim ugljikohidratima, a masline nezasićenim masnim kiselinama. Isprobaj ovaj uravnoteženi obrok i pridonesi svome zdravlju.

Sastojci za tunu:

  • file tune
  • maslinovo ulje
  • 1 žlica ružmarina
  • 1 žličica papra
  • sol

Sastojci za polpete:

  • 2 luka
  • 2 žute paprike
  • 1 žlica mljevenog peršina
  • 1 muškatna tikva
  • 2 žlice ulja
  • 3-5 šalica integralnoga brašna
  • 1 jaje 
  • sol, papar 3 šalice ulja

Ukras:

  • 3 žlice nasjeckanih maslina
  • peršin
  • 1 rajčica
  • 2 kružića bundeve
  • maslinovo ulje

Postupak:

Pomiješaj maslinovo ulje s ružmarinom, paprom i soli. Tunu umoči u smjesu i ostavi otprilike pola sata kako bi dobila na sočnosti. Dok se tuna marinira, očišćenu tikvu nareži na sitnije komade kako bi se brže ispekla te peci 20-ak minuta na 200 stupnjeva. Nasjeckaj luk i papriku te ih poprži na ulju. Pečenu tikvu izmiksaj u kremu te pomiješaj s lukom, paprikom, paprom, soli, peršinom i jednim jajetom. Dodaj integralnom brašno i oblikuj polpetice. Svaku polpeticu stavi u sloj brašna te prži u dubokom ulju otprilike 3 minute sa svake strane dok ne poprimi smeđu boju. Tunu peci na ulju u kojemu se marinirala i poklopi kako bi se jednakomjerno ispekla. Posluži tako da na dno položiš polpeticu, na nju kružiće rajčice, zatim tunu i masline. Prelij s malo maslinova ulja.

Dobar tek!

Ako želiš doznati više o Kristininoj zdravoj kuhinji klikni ovdje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.