Hrana Zdravi recepti 28. svibnja 2021.

Troslojna sirova torta od jagoda za bezgrešni užitak

Foto: Facebook/lovingitvegan Ova sirova torta sadrži manje masnoća jer je autorica recepta izostavila uobičajeno kokosovo ulje
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Donosimo ti recept za zdravu tortu od jagoda. Ovo je prekrasna troslojna sirova, veganska torta bez mliječnih proizvoda i bez glutena koju ćeš ponovno poželjeti napraviti.

U većinu sirovih torti ide kokosovo ulje jer ono pomaže da se kolač stvrdne. Autorica ovog recepta Alison Andrews, vlasnica bloga lovingitvegan, odlučila je izostaviti kosovo ulje kako bi smanjila udio masnoća. "Iako su to zdrave masnoće ima ih dovoljno i iz orašastih plodova", smatra Andrews. "Kokosovo ulje daje čvrstoću desertu. Ako ipak ne želiš riskirati i hoćeš da tvoja torta bude čvrsta dodaj 1/4 šalice kokosova ulja u kremu i dvije žlice u preljev. U suprotnom samo slijedi recept i torta će se dovoljno stisnuti u hladnjaku", tvrdi Andrews.

Sastojci:

  • 135 g (šalica) makadamija oraščića
  • 150 g (šalica) indijskih oraščića
  • 145 g (šalica otkoštenih datulja

Za kremu

  • 300 g (2 šalice) indijskih oraščića, namači ih najmanje sat vremena prije upotrebe
  • sok dva limuna
  • 2 čajne žlice ekstrakta vanilije
  • 120 ml (1/2) šalice agavinog ili javorovog sirupa

Za preljev

  • 150 g (šalica) indijskih oraščića, namači ih najmanje sat vremena
  • 200 g (šalica i pol) cijelih jagoda
  • sok pola limuna
  • 30 do 60 ml javorovog ili agavinog sirupa

Za dekoraciju

  • narezane jagode
Možda te zanima... Torta od jagoda s pirovim brašnom i mascarponeom Hrana

Priprema

  • Makadamiju, indijski orah i datulje bez koštica stavi u procesor za hranu i obrađuj dok se ne usitne i postanu gnjecavi poput tijesta.
  • Utisni sastojke za podlogu u kalup za tortu promjera 20 cm i stavi u zamrzivač da se stegne dok praviš nadjev.
  • Stavi u blender dvije šalice prethodno namočenih (najmanje sat vremena) indijskih oraščića zajedno s limunovim sokom, vanilijom i javorovim ili agavinim sirupom i blendaj dok ne postane glatko.
  • Prelij preko podloge, zagladi lopaticom i vrati u zamrzivač. Dopusti da se ovo prilično čvrsto stegne prije nego što pripremiš preljev.
  • Kada se torta stegne, počni pripremati preljev. U blender dodaj namočene indijske oraščiće, svježe jagode, limunov sok i javorov ili agavin sirup i blendaj dok ne dobiješ glatku smjesu. Probaj preljev kako bi vidjela je li dovoljno sladak. Slatkoća ovisi o jagodama, ako nije dovoljno sladak dodaj još sladila.
  • Prelijte tortu i vrati u zamrzivač da se čvrsto stegne.
  • Kad se potpuno stegne, nareži svježe jagode i posluži.
  • Ako ćeš tortu pojesti u roku od nekoliko dana, možeš je držati u najhladnijem dijelu hladnjaka. Možeš je i zamrznuti u zamrzivaču će se držati tjednima.
Možda te zanima... Kako odabrati najukusnije jagode plus recept za prirodni sladoled Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.