Stigla je sezona jagoda, idealno vrijeme za pripremu najukusnijih slastica i osvježavajućih pića. Jagode smatraju kraljicama proljeća, a toliko su omiljene da im je u Belgiji posvećen muzej.
Pri kupnji jagoda treba obratiti pažnju:
- da imaju peteljke
- da su plodovi zreli i izgledaju sočno
- da su jako crvene boje bez bijelih ili zelenih vrhova
Sastojci za sladoled od jagoda:
- 1 1/2 šalica narezanih jagoda
- 2 žlice meda
- 1/2 šalice šećera (brezin ili od šećerne trske)
- 1 žličica limunovog soka
- 1 1/2 šalice vrhnja za šlag
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Priprema: U velikoj posudi pomiješaj komadiće jagoda, med, šećer i limunov sok. Otavi da stoji 15 do 20 minuta ili dok jagode ne puste svoj sok. Zatim usitni vilicom da nema prevelikih komadića jagoda, a ako ne želiš komadiće voća u sladoledu, usitni ga u blenderu. Umiješaj vrhnje za šlag i ekstrakt vanilije. Zamrzni.
Četiri zdravstvene prednosti jagoda
- Jagoda čisti i njeguje kožu te je, zahvaljujući vitaminu C i A, održava glatkom i napetom. Jednom do dvaput tjedno stavi na lice jagode izrezane na kolutiće ili od njih napravi kašastu masku, koju treba ostaviti deset minuta pa isprati.
- Jagode poboljšavaju zdravlje krvnih žila, pozitivno utječu na trombocite i lipoproteine, što može smanjiti rizik od nastanka koronarnih srčanih bolesti.
- Jagode djeluju kao blagi analgetik jer sadrže prirodne salicilate. Stoga je kod glavobolje dobro posegnuti za zdjelicom jagoda. Zahvaljujući protuupalnim, antipiretskim i antibakterijskim svojstvima, jagode će nam poslužiti pri ublažavanju upalnih procesa, za sniženje temperature i kod mišićnih bolova.
- Antioksidativna svojstva jagoda smanjuju rizik od nastanka katarakte koja može uzrokovati sljepoću. Oči trebaju vitamin C kako bi se zaštitile od UV zračenja. Vitamin C također igra važnu ulogu u jačanju rožnice i mrežnice. Stoga je tijekom sezone svakog dana dobro pojesti šalicu do dvije jagoda.