Pripremi slasne delicije od kestena i uživaj u ovim omiljenim jesenskim plodovima. Donosimo ti tri recepta za juhu od maruna s bijelim tartufom, kremu od kestena i parfe od kestena koje su za tebe pripremili chef Mario Čepek iz restorana Vinodol i Zdravko Tomšić, chef kuhinje restorana Draga di Lovrana u Lovranskoj Dragi
Chef kuhinje i naš suradnik Mario Čepek je u restoranu Vinodol ugostio svog kolegu Zdravka Tomšića iz restorana Draga di Lovrana, pa su zajedničkim snagama osmislili i pripremili ukusne specijalitete od kestena. Mario Čepek je pripremio dva deserta: kremu od kestena i parfe od kestena, a njegov gost Zdravko Tomšić je bio zadužen za juhu od maruna s bijelim tartufom. Donosimo ti recepte i način pripreme.
Krema od maruna s bijelim tartufom
Sastojci za 4 osobe:
- 30 dag maruna
- 5 dcl goveđeg temeljca
- 2 žlice reduciranog aceta balsamica
- sol (prema potrebi)
- bijeli tartuf
- tučeno vrhnje
Priprema:
- Marune skuhati, oguliti i propasirati.
- Pastu od maruna kratko tostirati i podlijevati s goveđim temeljcem, prokuhati kratko.
- Začiniti s acetom i solju.
- Poslužiti s tučenim vrhnjem i tartufom.
Krema od kestena
Recept je za 4 osobe
Sastojci za beze:
- 4 bjelanjka
- 15 dag šećer kristala
- 1 vanilin šećer
Sastojci za kremu:
- 4 žumanjka
- 4 dag šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 dcl mlijeka
- 5 dag maslaca
- 2 dag šećera u prahu
- 20 dag kesten pirea
- 3 dcl vrhnja za šlag
- 2 listića želatine
- 10 dag čokolade
Priprema:
- Bjelanjke istući u čvrsti snijeg. Postepeno dodavati šećer i vanilin šećer uz konstantno miješanje.
- Ravnomjerno rasporediti smjesu u maslacem premazan silikon i peći na 160 °C oko 20 minuta.
- Mikserom istući mlijeko, žumanjke, šećer i vanilin šećer na pari dok se pjena ne počne zgušnjavati. Dodati prethodno namočenu želatinu i kratko miješati da se otopi.
- Maslac i šećer u prahu pjenasto istući. Dodati kestene i povezati u smjesu. Sve skupa umiješati u pjenu koju smo ohladili na sobnoj temperaturi. Šlag istući i rahlo umiješati u kremu.
- Čašu puniti s kremom. Posuti naribanom čokoladom. Završiti s kremom i posipati s kesten pireom.
Parfe od kestena
Recept je za 4 osobe
Sastojci za biskvit:
- 4 jaja
- 8 dag šećer kristala
- 1 vanilin šećer
- 2 dag oraha
- 2 dag badema
- 2 dag lješnjaka
- 2 dag čokolade u prahu
- 2 dag kakaa
- 2 dag glatkog brašna
- 6 dag maslaca
Sastojci za parfe:
- 4 žumanjka
- 4 dag šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 dcl mlijeka
- 40 dag kesten pirea
- 3 dcl vrhnja za šlag
- 2 listića želatine
Sastojci za glazuru:
- 5 dag čokolade
- 1 dcl vrhnja
- 1 žlica ulja
Priprema:
- Jaja, šećer i vanilin šećer pjenasto istući s električnim mikserom. Postepeno uz miješanje dodati sve suhe sastojke i na kraju topljeni maslac.
- Smjesu izliti u prethodno namašćen kalup.Peći na 160 °C cca. 30-35 minuta.
- Mlijeko, žumanjke, šećer i vanilin šećer tući na pari dok se pjena ne počne zgušnjavati. Dodati prethodno namočenu želatinu i nastaviti miješati dok se ne rastopi.
- Kesten dodati u toplu smjesu. Kada se ohladi na sobnoj temperaturi dodati tučeno slatko vrhnje.
- Biskvit prerezati (po želji namočiti s malo ruma), pola kreme premazati preko biskvita i prekriti s drugom polovicom biskvita. Premazati s preostalom kremom. Parfe ohladiti i preliti s glazurom.