Hrana Hrana kao lijek 01. rujna 2016.

Trebamo li jesti kinesko? Savršenstvo aroma i okusa hrvatskog češnjaka

Foto: Facebook OPG-a Knežević
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Sigurno ste se barem jednom zamislili dok ste stajali u trgovini iznad sanduka s dvije vrste češnjaka. Kineski u bescijenje, ili navodno domaći po nekoliko puta većoj cijeni?

Nakon što jednom probate češnjak OPG-a Knežević iz Grđanca pored Bjelovara - više nećete imati nikakvih briga niti nedoumica. 

Razgovaramo s glavom OPG-a Knežević, Martinom, logično - Kneževićem.

Kako je sve počelo?

Ljubav za češnjakom počela je još u New Orleansu kada sam guštao u Germinador Creole sorti češnjaka (francuski). Ahhh, kakav češnjak, kao francuski poljubac se topio u ustima. Selidbom u Bjelovar pred više od 8 godina, kod ženine bake sam se nakon posla u vrtu dohvatio glavice češnjaka i ma koliko god da sam plakao od ljutine - nisam ju mogao stati jesti! U taj kompleksan okus sam se zaljubio iste sekunde! Baka je shvatila da je to ljubav na prvi zagriz, pa je u košaru krišom stavila 5 glavica. Naravno, kada sam primjetio što mi je u košari, lijepo sam pripremio zemlju u vrtu i sve posadio. Bilo je uspona i padova, ali 8 godina nakon toga imam urod od 2,4 tone.

 | Author: Facebook OPG-a Knežević Foto: Facebook OPG-a Knežević

Što ste po zanimanju, otkud vi u svijetu uzgoja, distribucije i prodaje češnjaka?

Diplomirao sam na prehrambenom fakultetu u Zagrebu, zagrebačko sam dijete s asfalta i do pred jedno šest godina nisam imao pojma što su kardan, radapciger, dupljak i slično. No eto, naučio sam i to! Češnjak je izabrao mene, valjda zato jer smo oboje svojeglavi pa se razumijemo.

Pročitaj zašto je češnjak začin, ali i lijek!

Koliko češnjaka proizvodite i o kojoj sorti se radi?

Plan je u dogledno vrijeme pokrenuti registraciju ove sorte kao Hrvatske autohtone. Za sada imam potvrdu iz USA da su naši ljudi takav češnjak doveli tamo i da ga se uzgaja u velikim količinama. No, dok ne dobijem potvrdu s Agronomskog fakulteta crno na bijelo, mogu samo reći da se radi o sorti s cvjetnom stapkom iz obitelji - porculan. Za tu je obitelj karakteristično "odgođeno djelovanje", tj. počnete plakati od ljutine i sreće tek nakon drugog ili trećeg zagriza. Trenutna proizvodnja je na 2,4 tona, i toliko mislim proizvesti i iduće godine .

Više o ponudi domaćeg češnjaka i zašto je bolji od kineskog, pročitaj u tekstu na Gastro.hr!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.