Hrana 11. travnja 2016.

Tortilla čips vs. čips od krumpira

Tortilla
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U idealnom svijetu ne bi ti palo napamet da se pitaš je li bolji izbor krumpir natopljen masti ili kukuruz natopljen masti, odnosno čips ili tortilja. Ali, budući da nismo u savršenom svijetu gdje uvijek želimo jesti samo organsku i zdravu hranu nije loše razmotriti koje je od dva zla manje

Nekoliko činjenica

  • Čips od krumpira po porciji serviranja ima 15 kalorija više od tortilla čipsa
  • Ni jedan od čipseva ne sadrži vlakna niti proteine.
  • Ali, kad su masnoće u pitanju tu stvari postaju zanimljivije: tortilla čips sadrži manje zasićenih masnoća , ali ima 10 puta više transmasnoća. Naravno jedno serviranje sadrži samo 0, 2 g transmasti, ali budući da je preporuka za dnevni unos samo 2 g treba biti oprezan.
  • Ni jedan od čipseva očekivano ne obiluje vitaminima i mineralima, ali čips od krumpira ima više natrija. Tortilla čips sadrži 38 posto manje natrija.

Komentar stručnjaka

Toby Amido, nutricionist kaže da je pobjednik tortilla čips i to zato jer se on uglavnom konzumira s umakom od rajčice ili avokada koji sadrže korisne nutrijente za razliku od čipsa koji se jede sam. "To je glavna prednost tortilla čipsa pred krumpirovim, inače su vrlo slični", objasnio je nutricionist i savjetovao na što treba obratiti pažnju: "Bitno je čitati deklaracije i obavezno birati čips napravljen samo od krumpira, odnosno tortillu koja je samo od kukuruza i to sa što manje masnoća i po mogućnosti s morskom soli. Naravno, najvažnije je da količine i jednog i drugog čipsa budu što manje."

Pročitaj recept za integralne tortilje nadjevene povrćem.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.