Hrana 09. srpnja 2014.

Torta od lavande i limuna

Torta2
1/3
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Zar nije najljepše u vruće ljetno poslijepodne sjesti na terasu s osvježavajućom tortom u ruci i tako provesti sljedećih sat vremena na suncu dok polako uživaš u torti? Nema te vrućine koju kolač od limuna ne bi ublažio, a lavanda mu pritom daje posebnu aromatičnu notu. Ako se usudiš isprobati ovu posebnu i ukusnu kombinaciju, obećajem, nećeš požaliti

Sastojci za biskvit:

  • 120 g maslaca
  • 2 šalice smeđeg šećera
  • naribana korica 2 limuna
  • 6 bjelanjaka
  • 2 šalice bijelog brašna
  • 1 šalica integralnog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1/4 šalice mlijeka
  • sol

Priprema biskvita:

  1. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva i pripremi 3 kalupa za torte tako da ih premažeš uljem i da na dno staviš papir za pečenje. 
  2. U jednoj posudi zajedno izmiksaj omekšali maslac, šećer i koricu limuna dok ne dobiješ glatku smjesu. Polako dodaj jedan po jedan bjelanjak. 
  3. U posebnoj posudi pomiješaj obje vrste brašna, prašak za pecivo i sol te ih jednolično izmiješaj
  4. Suhe sastojke dodaj u mokre te polako dodaj mlijeko dok ne dobiješ gustu smjesu. 
  5. Smjesu razdijeli na 3 jednaka dijela, ulij u kalupe te ravnomjerno rasporedi. Peci oko 25 minuta.

Sastojci za kremu:

  • 5 žlica svježeg sira
  • agavin sirup po želji
  • domaći pekmez od limuna i lavande

Priprema kreme: 

  1. Svježi sir pomiješaj s agavinim sirupom te ga ručnim mikserom pretvori u laganu kremu. 

Slaganje:

  1. Na dno jednog kalupa stavi jedan biskvit, premaži ga slojem sira i na sir stavi otprilike 3 žlice pekmeza od limuna. 
  2. Na nadjev stavi drugi biskvit i ponovi postupak dok ne potrošiš sve biskvite. 
  3. Završni biskvit premaži kremom od sira. 
  4. Ostavi kolač da se dobro ohladi.

Sastojci za pekmez od limuna i lavande:

  • 12 limuna
  • šaka cvjetića lavande
  • želatina sa stevijom 

Priprema pekmeza od limuna i lavande:

  1. Svaki limun oguli, očisti od koštica te izblendaj u blenderu dok ne dobiješ glatku smjesu. 
  2. Smjesu stavi u lonac sa šakom cvjetića lavande i mješavinom želatine sa stevijom. 
  3. Miješaj dok ne provrije te miješaj još tri minute nakon što je provrilo
  4. Rasporedi u male teglice, dobro zatvori i preokreni. 
  5. Ostavi ih tako otprilike 5 minuta te pusti da se ohlade.

Potraži više recepata Kristine Grofelnik.

Desert od limuna s jogurtom te mnoštvo drugih slastica možeš potražiti na portalu Gastro.hr.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.