Hrana Hrana kao lijek 01. siječnja 2017.

Top 10 super namirnica za 2017. godinu

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Peta za redom godišnja anketa provedena diljem SAD-a o trendovima u nutricionizmu pitala je više od 1700 dijetetičara što misle koje će namirnice biti najpopularnije u 2017. godini. Rezultati su objavljeni u respektabilnom časopisu Todays Dietitian.

Rezultati su pokazali kako je proteklu godinu obilježio pad interesa za mršavljenje, a prehrambeni trendovi se pomiču u smjeru takozvane "čiste" prehrane koja je pozornija i savjesna.

POVEZANO: Zašto bi žene trebale jesti borovnice i chia sjemenke?

A upravo se povećanje interesa za ovakvu prehranu odlikuje i u popisu Top 10 super namirnica za 2017. godinu. U fokusu je nutritivno bogata hrana poput sjemenki, avokada i orašastih plodova, zajedno s namirnicama koje imaju blagotvorna svojstva za zdravlje poput fermentirane hrane i zelenog čaja.

Orasi_I_Bademi | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

"Čista" prehrana znači manji unos procesiranih namirnica, a viši unos povrća, voća i starih žitarica uz unos proteina biljnog porijekla.

Top deset namirnica za 2017. godinu:

 

1. Sjemenke (poput chia sjemenki i konoplje)

2. Avokado

3. Orašasti plodovi (orasi i bademi)

4. Fermentirana hrana (jogurt i povrće)

5. Stare žitarice (kvinoja i pir)

6. Kelj

7. Zeleni čaj

8. Proizvodi od kokosa

9. Egzotično voće

10. Losos

POVEZANO: Kura crnim čajem za detoks i mršavljenje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.