Hrana Analizirali smo 18. rujna 2018.

Je li zdravije jesti tjesteninu s jajima ili bez njih?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Tjestenina s jajima je nutritivno bogatija (vrjednija) od tjestenine bez jaja, ali nju ne mogu jesti svi bilo zbog etičkih razloga - vegani ili zdravstvenih - osobe alergične na jaja. I tjestenina s jajima i bez jaja sadrži vitamine B skupine, E, D i K, kao i minerale (fosfor, magnezij, željezo, kalcij) tako da će obje vrste biti dobar i nutritivno vrijedan obrok.

Tjestenina s jajima sadrži više proteina važnih za izgradnju tijela i osjećaj sitosti

Tjestenina s jajima je nutritivno bogatija (vrjednija) od tjestenine bez jaja te je i gurmanski atraktivnija (bolji okus, intenzivnija žuta boja, žilavija konzistencija). Jaja po svojim nutritivnim svojstvima sadrže sve ljudskom tijelu potrebne aminokiseline, pa se zbog toga nazivaju potpunom hranom. Osim aminokiselina jaje je odličan izvor fosfora, selena, riboflavina, pantotenske kiseline, vitamina B12, A i D. Dobar je izvor željeza, cinka, vitamina B6 i folata. Osrednji je izvor kalcija, magnezija, kalija, tiamina i vitamina E.

Kuhanjem jaje zadržava sva svoja nutritivna svojstva, za razliku od pečenja kada se gubi dobar dio nutritivnih svojstava jajeta. Kada se tjestenina proizvodi prema pažljivo odabranim i kontroliranim parametrima, kao što je to slučaj s Marodi tjesteninom ostaju sačuvana izvorna nutritivna svojstva jaja i ostalih sastojaka.

Ljudsko tijelo sastoji se od sustava, koji se sastoje od organa, organi od tkiva, a tkiva od stanica. Osnovna građevna jedinica stanice su bjelančevine (proteini), a bjelančevine su sastavljene od aminokiselina. U ljudskom tijelu  nalazi se ukupno 20 aminokiselina. Deset tih aminokiselina ljudsko tijelo ne može izgraditi samo, stoga ih je neophodno unijeti kroz prehranu i te aminokiseline se nazivaju esencijalne, dok se preostale mogu izgraditi u samom organizmu.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Bjelančevine (proteini) izgrađuju mišiće, popravljaju oštećena mišićna vlakna, tkiva i stanice organizma, grade enzime, hormone, hemoglobin i antitijela, imuni sustav. Jednostavno rečeno biološka vrijednost bjelančevina koje se sintetiziraju je stupanj u kojoj mjeri će se te bjelančevine ugraditi (sintetizirati) u bjelančevine ljudskog tijela. Bjelančevine jaja su iznimno visoke biološke vrijednosti (čak 93,7 %). Tako da je kvalitetno proizvedena Marodi tjestenina s jajima bogata bjelančevinama koje su neophodne za rast i razvoj ljudskog organizma, a još kad joj se pridoda punoća okusa mogla bi se nazvati savršenom hranom.

Kako odabrati tjesteninu s većim udjelom proteina?

Dodavanjem jaja povećava se proteinski sastav tjestenine – primjerice, udio od 20% jaja, što odgovara dodavanju cca dva jaja u proces proizvodnje jednog 400 g pakiranja tjestenine, podignut će proteinski sastav tjestenine za cca 2%. Tako primjerice Marodi u proizvodnji svoje tjestenine koristi isključivo durum pšenicu visoke kvalitete, a u proizvodnji tjestenine s jajima 20% svježih jaja (ne jaja u prahu). Prema istraživanju većina Hrvata preferira i koristi tjesteninu s jajima, zato jer je smatraju nutritivno bogatijom i ukusnijom. Ali stvarna je situacija drugačija, većinom se prodaje tjestenina bez jaja jer je jeftinija i ima je više na policama trgovačkih lanaca, uglavnom je riječ o talijanskim tjesteninama koje su većinom bez jaja. Stoga je za svakog kupca koji želi tjesteninu s jajima odličan izbor Marodi tjestenina s jajima.
 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Tjestenina bez jaja sadrži manji udio masnoća i obilje vlakana

Tjestenina bez jaja pogodna je za osobe alergične na jaja, kao i za vegane. Kao i kod izbora tjestenine s jajima i prilikom odabira tjestenine bez jaja treba paziti kako je i od čega je proizvedena jer je to jamstvo njezine kvalitete. Dobar izbor je Marodi tjestenina bez jaja proizvedena od durum pšenice. Durum brašno, koje se melje na poseban način, pored visoke kvalitete, tjestenini daje i elastičnost, čvrstoću i niski glikemijski indeks.

Idealna za dijetu

Durum krupica bogata je bjelančevinama biljnog podrijetla, ali i vlaknima te je dobar izvor provitamina A (beta karoten), vitamina B kompleksa, E, D i K, kao i minerala (fosfor, magnezij, željezo, kalcij). Zbog svog vrijednog nutritivnog sastava žitarice se još od drevne Grčke smatralo hranom za ljepotu, ljepši izgled kože. Marodi tjestenina bez jaja dobra je i za osobe koje su na dijetnom režimu jer sadrži vrlo malo masnoća, a uz to je bogata vlaknima pa daje veći osjećaj sitosti, a probava se ubrzava.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.