Kombinacija kvinoje, tikvica i aromatičnih začina zadovoljit će i najzahtjevnije gurmane, a niska kalorična vrijednost ovog jela ponukat će i osobe na dijeti da se prihvate kuhače i isprobaju ovaj ukusni recept
Sastojci:
1 šalica kuhane kvinoje
1 mrkva sitno sjeckana
1 luk sitno sjeckani
2 režnja češnjaka, protisnuti
1 žlica sjeckanog peršinovog lista
4 žlice dimljenog tofua, sitno naribanog
2 srednje tikvice, prerezane na pola po dužini i izdubljene
2 žlice maslinovog ulja
2-3 žlice tamarija
Prstohvat soli
Svježe mljeveni papar
Malo kurkume
Priprema:
Mrkvu nasjeckajte na tanke štapiće ili kockice. Luk nasjeckajte na sitne kockice. Češnjak protisnite ili sitno nasjeckajte. Dimljeni tofu naribajte.
U tavi zagrijte ulje pa dodajte luk. Kada zamiriše dodajte prstohvat soli i pirjajte još minutu. Dodajte mrkvu i prstohvat soli pa pirjajte još minutu-dvije. Dodajte češnjak i 2 žlice ribanog tofua pa pirjajte još minutu. Dodajte kvinoju pa dobro promiješajte. Ukoliko je potrebno dodajte i malo vode. Začinite tamarijem, malo kurkume i mljevenim paprom i još jednom promiješajte na vatri. Dodajte sjeckani peršin.
Tikvice operite, prepolovite i izdubite dio mesa. Polovice premažite sa svih strana maslinovim uljem i s malo soli pa stavite na nauljenu pliticu. Žlicom nanesite kvinoju s povrćem po sredini tikvice. Pospite ostatkom ribanog tofua te pecite u zagrijanoj pećnici 15-20 minuta na 180 stupnjeva.