Monika Bunić iz Klenovnika postala je kuharica tjedna zahvaljujući svom receptu za tikvice punjene čilijem s bezmasnim pogačicama. Pošalji nam i ti recept za jelo s tikvicama, šparogama, jagodama ili listovima maslačka i sudjeluj u akciji 'Kuhaj u ritmu proljeća 2015.'. Najbolje čekaju iznenađenja. Ispuni obrazac i prijavi se!
Prijavi se i postani kuharica proljeća!
Obrazac za prijavu u akciji 'Kuhaj u ritmu proljeća 2015.' potraži ovdje.
Sastojci za tikvice:
- jedna tikvica,
- umak od rajčice,
- čili papričica ili čili mljeveni začin,
- origano.
Sastojci za pogačice:
- glatko bijelo brašno,
- sol,
- malo ulja,
- voda,
- papar
Priprema
Tikvicu nareži na nekoliko dijelova i izdubi te stavi u kipuću vodu na pet minuta. Izmiješaj dvije do tri žlice umaka od rajčice s malom žličicom soli i malom žličicom šećera. Dodaj jednu malu žličicu origana i mljevenog čilija (jednu do dvije žličice). Izdubljeni dio tikvice također stavi u vrelu vodu dok ne omekša do kraja, kada omekša izgnječi je i pomiješaj s čili umakom.
Priprema pogačica - izmiješaj dvije do tri žlice brašna, jednu žlicu soli, prstohvat papra, jednu žlicu ulja i malo mlake vode dok ne dobiješ kompaktno tijesto. Pogačice oblikuj kalupom ili manjom šalicom (meni su isipale tri manje pogačice od navedene smjese), stavi peći u zagrijanu pećnicu na temperaturu od 175 do 200 stupnjeva C i peci 20 minuta. U međuvremenu, tikvice napuni umakom, te uz njih po izboru posluži nasjeckanu mozzarellu i malo peršina.
Savjet Zdrave Krave: glatko bijelo brašno zamijeni s integralnim brašnom.
Dobar tek!