Svake se godine na utorak prije Pepelnice obilježava Svjetski dan palačinki, što ove godine pada na 28. veljače. Počasti se danas ovim omiljenim desertom u varijanti s makom i vanilijom.
Prve palačinke su nastale u 1. stoljeću i nosile su jednostavan naziv alita dolcia - još jedan slatkiš. Od tada su mijenjale oblike i veličine, sve do najveće palačinke ikad napravljene, koja je težila gotovo 3000 kilograma, s promjerom od preko 15 metara.
Palačinke s pirovim brašnom, cimetom i jabukama
U pripremi za nadolazeći post, počasti se palačinkama s makom i vanilijom. Za pripremu ti je potrebno:
- 10 klasičnih palačinki
- 150 g maka
- 250 ml mlijeka
- 3 žlice meda
- 3 vrećice vanilin šećera
- 100 ml slatkog vrhnja.
Za početak, ispeci palačinke na klasičan način. Kada su gotove, pripremi nadjev od maka tako da najprije zagriješ mlijeko do vrenja. Mak natopi sa 150 ml mlijeka, dodaj med i jednu vrećicu vanilin šećera.
Dobro promiješaj i tom smjesom premazuj palačinke te ih zarolaj i posloži u posudu za pečenje.
Pomiješaj slatko vrhnje, preostalo mlijeko i ostatak vanilin šećera, prelij palačinke dobivenom smjesom i peci na 180°C dok palačinke ne počnu dobivati boju.
Recepte za proteinske palačinke potraži ovdje.