Hrana Analizirali smo 24. studenoga 2022.

Ovo zimsko voće usporava nastanak bora i potiče proizvodnju kolagena!

Foto: Guliver/Shutterstock

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Sezona, odnosno berba mandarina traje od rujna sve do siječnja. To malo, slatko voće praktično je za jesti, lako se stavi u torbu i oguli, a ima i niz prednosti za zdravlje i ljepotu. 'Snaga' mandarina leži u činjenici da sadrže obilje vitamina C i imaju malo kalorija.

Mandarine su pune antioksidansa važnih za dobar imunitet, također doprinose borbi protiv raka, poboljšavaju zdravlje mozga, kože i srca.

Nutritivna vrijednost mandarina

Unatoč maloj veličini u usporedbi s drugim agrumima, kao što su naranče i grejpfruti, mandarine su bogate hranjivim tvarima i vodom, sadrže oko 85 % vode. Jedna srednje velika mandarina (88 grama) sadrži:

  • kalorije 47
  • ugljikohidrati 12 g
  • vlakna 2 g
  • proteini 0, 7 g
  • masti 0 g
  • Vitamin C 26 % dnevne vrijednosti (DV)
  • Vitamin A 3 % DV
  • Kalij 3 % DV

Kao što se vidi mandarine su izvrstan izvor vitamina C, također su vrijedan izvor beta-kriptoksantina, antioksidansa koji se u tijelu pretvara u vitamin A i koji je zaslužan za narančastu boju mandarina i drugog voća. Uz to, mandarine sadrže kalij i vitamine B kompleksa, B1, B6 i B9, odnosno tiamin, piridoksin i folat.

Visok udio antioksidansa u mandarinama smanjuje rizik od razvoja kroničnih bolesti

Antioksidansi štite tijelo neutralizirajući štetne učinke oksidativnog stresa uzrokovanog nakupljanjem slobodnih radikala. Slobodni radikali uključeni su u razvoj kroničnih stanja kao što su bolesti srca, artritis i rak. Mandarine, uključujući i kore bogat su izvori antioksidansa kao što su vitamin C i beta-kriptoksantin te flavonoida kao što su naringin, hesperidin, tangeretin i nobiletin. Antioksidativni kapacitet vitamina C poznat je po svojim blagotvornim učincima na zdravlje kože i srca, kao i po svojim svojstvima u borbi protiv raka. Istraživanja su povezala flavonoide s brojnim zdravstvenim dobrobitima, uključujući učinke na zaštitu mozga i smanjeni rizik od razvoja kroničnih bolesti.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Nasadi mandarina

Mandarine su imuno boosteri

Vitamin C u mandarinama može pomoći u zaštiti imunološkog sustava od virusa i bakterija djelovanjem na T stanice, vrstu bijelih krvnih stanica koje štite tijelo. Istraživanja pokazuju da vitamin C utječe na razvoj i funkciju T stanica i pomaže u održavanju zdrave razine ovih stanica u borbi protiv infekcija. Osim toga, vitamin C pojačava djelovanje fagocita - imunoloških stanica koje uništavaju bakterije i druge štetne spojeve što se također pozitivno odražava na imunitet. Studije su pokazale da unos od 1 do 2 grama vitamina C dnevno skraćuju trajanje i težinu prehlade. Također može pomoći u smanjenju ozbiljnosti alergijskih reakcija jer sadrži hesperidin i naringenin, dva antioksidansa prisutna u kori mandarine.

Mandarine potiču proizvodnju kolagena i usporavaju nastanak bora

Dodavanje mandarina u prehranu može poboljšati zdravlje kože zbog učinka vitamina C na proizvodnju kolagena. Kolagen je najzastupljeniji protein u tijelu. Daje strukturu, snagu i stabilnost vezivnom tkivu, uključujući kožu. Sa starenjem količina kolagena u  tijelu se smanjuje. Međutim, vitamin C potiče sintezu kolagena, što poboljšava zacjeljivanje rana i smanjuje znakove starenja, poput bora. Štoviše, antioksidativna svojstva vitamina C mogu smanjiti znakove starenja usporavanjem oštećenja kože uzrokovanih slobodnim radikalima. Zbog vitamina A mandarine dobro djeluju i protiv prištića i akni, a pomažu i održavanju lijepe i njegovane kose.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Mandarine doprinose i ljepoti i zdravlju kose

Piling od mandarina

Puni potencijal mandarina iskoristit ćeš, ako ih redovito budeš konzumirala tijekom sezone. No, one su korisne i za vanjsku upotrebu. Donosimo recept za piling od mandarina za lice i vrat koji možeš napraviti jednom mjesečno kada poželiš da ti koža zablista.

Sastojci:

  • 4 mandarine
  • 10 čajnih žlica šećera
  • malo vrele vode.

Priprema

  • Oguli mandarine i iscijedi ih
  • U malo vruće vode miješanjem rastopi šećer
  • Smjesu nježno utrljaj u lice i vrat
  • Isperi lice mlakom vodom i namaži hidratantnom kremom.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Sastojci za piling od mandarina

Mandarine mogu pomoći u mršavljenju
Mandarine mogu pomoći pri mršavljenju jer sadrže puno vlakana.  Agrumi, uključujući mandarine, sadrže netopiva vlakna koja ne fermentiraju u crijevima poput celuloze i lignina. Ova vrsta vlakana pojačava osjećaj sitosti usporavanjem prolaska hrane kroz probavni trakt. To zauzvrat pomaže u regulaciji apetita, što može potaknuti gubitak težine. Štoviše, istraživanje pokazuje da su ljudi s većim unosom vlakana sposobniji održavati svoju tjelesnu težinu ili spriječiti ponovno dobivanje na težini u usporedbi s onima koji konzumiraju manje vlakana. Osim toga, jedna je studija otkrila da nobiletin sprječava nakupljanje masti u masnim stanicama i značajno povećava aktivnost protein kinaze (AMPK). AMPK je protein koji regulira ravnotežu stanične energije, što može spriječiti stvaranje novih masnih stanica.

Nisu sve mandarine jednake

Bilo kakva mandarina je uglavnom bolja nego nikakva, ali ako možeš birati uvijek kupuj lokalno uzgojeno voće i povrće te ono koje je u sezoni. Takvo voće i povrće sadrži više vitamina i minerala jer je prešlo kraći put od polja do stola. Osim toga lakše možeš utvrditi podrijetlo proizvoda i daješ svoj doprinos očuvanju okoliša budući da se manje resursa troši na transport i skladištenje.

Najveći otkupljivač mandarina u Hrvatskoj je ENNA Fruit. Riječ je o vodećoj tvrtki za organizaciju proizvodnje, otkup, distribuciju i preradu voća i povrća na području Hrvatske i regije. Svojim kupcima osigurava kontinuiranu opskrbu svježim voćem i povrćem iz Hrvatske i svijeta.

Sadržaj nastao u suradnji s tvrtkom Energia naturalis.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.