Ovaj koktel sa sjemenkama je pun aminokiselina, a postupak je jednak kao kod pripreme bademovog mlijeka, ali je podjela uloga drugačija. Možeš mijenjati vrstu sjemenki, kad ustanoviš koje su ti najdraže. Ovo mlijeko poslužuje se s narezanom bananom na vrhu što je izvrsno za doručak, a ti možeš staviti i neko drugo voće.
Recept je iz knjige "Alkalni sokovi & smoothieji", dr. Stephana Domeniga, objavljena u izdanju Školske knjige.
Tijelo može biti alkalno ili kiselo, a kako bi se čovjek dobro osjećao i bio zdrav, pH mora biti neutralan ili blago alkalan – između 7,3 i 7,5.
Međutim, zbog suvremenog načina prehrane, pH je obično mnogo manji, odnosno kiseliji, a posljedica je umor, bezvoljnost, nadutost i općenito loš osjećaj.
Sastojci:
- 350 ml vode
- 2 žlice lanenih sjemenki
- 2 žlice suncokretovih ili bučinih sjemenki
- 1 žlica sezamovih sjemenki
- 12 badema s kožicom
- 1 banana za posluživanje
Priprema:
Zagrij vodu i prelij je preko sjemenki i badema tako da ih pokrije. Ostavi tako barem 10 minuta da nabubre, slobodno neka se namaču i cijelu noć. Sve izlij u blender i miksaj minutu. Posluži u zdjelici s narezanom bananom na vrhu.