Hrana 20. ožujka 2014.

Što izabrati u studentskoj menzi?

Studenti2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ove godine sam ponosno zakoračila u novu etapu svog života - krenula sam na fakultet. Uz novi grad dolaze novi prijatelji i nove prilagodbe, a vjerojatno jedna od najtežih jest prehrana. Možda ti se ne čini da je prehrana jedna od briga koje bi te trebale opterećivati za vrijeme studentskog života, ali prije ili kasnije shvatit ćeš da to nije tako

Studentski život iz prve ruke

Dolazim iz malog mjesta u kojemu je običaj da uvijek imaš pripremljen topao obrok ili barem vremena pripremiti ga kada nakon škole dođeš kući, ali sada se sve to mijenja. Upisom na Prehrambeno-biotehnološki fakultet u Zagrebu životni tempo mi se ubrzao, potrebe za energijom i nutrijentima su se povećale, a slobodno vrijeme se skratilo. 

Većina studenata se budi rano i odlazi na fakultet na predavanja, a kući se vraća tek u poslijepodnevnim ili večernjim satima. Vremena za kuhanje nemaju, ali srećom imamo studentske menze jer učenje i koncentracija zahtijevaju energiju iz kvalitetnih izvora.

Omjer cijene i kvalitete

Menze su svakako spas za studente jer koliko god se žalili na njihove cijene, još uvijek su povoljnije od bilo kojeg drugog kvalitetnog i toplog obroka u gradu. Cijena od 8 do 10 kuna po ručku je sasvim pristojna s obzirom na veličinu porcije i ona me ne opterećuje toliko koliko me brinu stvarna kvaliteta namirnica i priprema obroka za studente. 

Iako ne znam od kuda se namirnice nabavljaju i kako ih kuhari pripremaju, prema vizualnom dojmu mogu reći da nisu izričito nutritivno bogate. Pritom mislim na žitarice poput riže, tjestenine, tortilja ili palačinki.   

Najbolja ponuda u menzama

U svim menzama u kojima sam jela primijetila sam veliku ponudu povrća pripremljenog na razne načine: kuhano, u umaku i zapečeno sa sirom. Osim glavnih jela postoje i razni deserti kao što su kolači, pudinzi, čokoladice ili voće. Većina studenata bi se složila da je u Zagrebu najbolja menza u sklopu studentskog doma Stjepan Radić. Ako imaš vremena i želiš pojesti nešto drugačije od pizze i slično pripremljene hrane koja se nalazi na brzoj liniji, možeš odabrati sporu liniju u restoranu. 

Uvođenjem vegetarijanskog menija već se puno postiglo na području zdrave prehrane, ali postoje još neke namirnice koje bi studenti rado vidjeli na svojim tanjurima u menzi. Mnogi žele još više povrća, neki žele veći odabir umaka, a bi neki željeli da njihova hrana potječe iz sigurnih i prirodnih izvora. Možda bi uvođenjem 'GMO free' hrane studenti postali osvješteniji o vlastitoj prehrani, što bi svakako pospješilo proces učenja i produktivnost studenata.

Kako sam možeš povećati svoju produktivnost?

Ako imaš problema s koncentracijom prilikom učenja, možda bi trebala promijeniti svoju prehranu ili uvesti neke ključne namirnice u tjednu bazu. Ujutro kada se probudiš pripremi zobene pahuljice s vodom i svježim voćem i bit ćeš energična do ručka. Za ručak biraj zeleno povrće i cjelovite žitarice kako bi nahranila svoj mozak. 

Međuobrok neka bude i tvoj današnji desert: jogurt pomiješaj sa svježim bobičastim voćem (možeš ga i zamrznuti te imati sladoled) ili pak malu posudicu napuni orasima te ih grickaj dok učiš. Za večeru izaberi lagani obrok s proteinima ili ribu te puno povrća. Tako ćeš si olakšati učenje i uštedjeti vrijeme.

Mnoštvo savjeta za zdravu užinu možeš potražiti na portalu Gastro.hr.

Više o Kristininoj ljubavi prema zdravoj hrani možeš doznati na njezinom blogu la Patisserie.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.