Spužvasti kolač u zdravijoj varijanti izvorno je autorski recept naše čitateljice Kristine Grofelnik. U Kristinin recept idu svježe borovnice ili maline, budući da im nije sezona preporučujemo da upotrijebiš smrznuto šumsko voće.
Sastojci
- 3 jaja
 - 2 žlice maslaca
 - šalica jogurta
 - šalica smeđeg šećera
 - vanilija burbon
 - prstohvat soli
 - 2 šalice integralnog brašna
 - šalica običnog brašna
 - šalica mljevenih oraha
 - 1 prašak za pecivo bez aluminija
 - 250 g odmrznutog šumskog voća ili svježeg ako nađeš
 - 3 žlice smeđeg šećera
 
Priprema
- Pjenasto umuti jaja sa šećerom i solju te polako dodaj jogurt.
 - S kuhačom pažljivo umiješaj obje vrste brašna i mljevene orahe dok se ravnomjerno ne rasporede.
 - Maslac otopi na vatri te ga dodaj u smjesu.
 - Dodaj prašak za pecivo te začine po želji.
 - Rasporedi po prethodno nauljenom kalupu
 - Voće izblendaj u kašicu te ga zagrijavaj na vatri sa šećerom dok se kašica malo ne reducira.
 - Kašicu rasporedi po površini nepečenog kolača te pomoću noža ucrtaj željene oblike.
 - Kolač peci na 180 stupnjeva oko 45 minuta.