Za tebe sam pripremila vrlo jednostavan, brz i ukusan niskokalorični sirovi ručak pripremljen za samo 10 minuta. Vjerujem da su mnogi od vas ljubitelji klasične tjestenine i umaka, no jesi li ikada isprobala zdravu verziju i umjesto klasičnih špageta iskoristila tikvice? Donosim ti recept za sirove špagete od tikvica u ukusnom umaku od rajčice
Nakon radionice koju je održala moja prijateljica i pokazala nam kako napraviti jednostavan sirovi ručak, špageti od tikvica postali su jedan od mojih omiljenih sirovih jela. Tikvice su odličan izvor nutrijenata, niskokalorične su, daju dugotrajnu sitost, odličan su izvor vitamina B i C, kao i kalija i mangana koji imaju snažno antioksidativno djelovanje, poboljšavaju probavu i pomažu u regulaciji kolesterola. Uz tikvice sam poslužila umak od mojih domaćih rajčica te sušenih rajčica koje sam ovo ljeto sušila na suncu te pripremila za zimu jer upravo sušene rajčice daju ovom umaku posebnu aromu.
Sastojci:
- 3 velike tikvice naribane pomoću ribeža ili spiralizatora
- prstohvat maslinova ulja
- prstohvat himalajske soli
Tikvice naribaj u obliku špageta, dodaj malo soli i maslinova ulja te ostavi kratko da se marinira Za to vrijeme pripremi umak:
Sastojci za umak:
- 3 srednje rajčice
- 1/3 šalice natopljenih suhih rajčica
- 1/2 sjeckane crvene paprike
- 1/4 šalice svježeg bosiljka ili 1 žlica sušenog bosiljka
- 1-2 svježe datulje
- 1 češanj češnjaka usitnjeni
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1/2 soka od limete
- prstohvat himalajske soli
Sve sastojke pomiješaj u blenderu do fine kremaste smjese pa posluži preko špageta od tikvica.
Dobar tek!