Teško je za povjerovati da kolač može biti toliko sočan, a da ne sadrži maslac, mlijeko i jaja, ali s ovim receptom je to moguće. Možeš ga ukrasiti i sezonskim voćem, borovnice mu sjajno pristaju.
Sastojci
Za tijesto:
- 175 grama (1 i 1/4 šalice) brašna
- 40 grama (1/2 šalice) kakao praha
- 1 čajna žličica sode bikarbone
- 200 grama (1 šalica) šećera (biraj ksilitol ili eritrol)
- 240 ml ( šalica) vode
- 120 ml (1/2 šalice) biljnog ulja
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
Za preljev:
- 125 grama (šalica) šećera u prahu
- 2 žlice kakaa u prahu
- žlica javorovog sirupa
- 2 žlice vode
Priprema
Za tijesto:
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Podmažite kalup za tortu s uljem i obloži papirom za pečenje.
- U veliku zdjelu za miješanje dodaj brašno, kakao prah, sodu bikarbonu i šećer te kratko promiješaj. U zasebnoj zdjeli za miješanje dodaj vodu, ulje i vaniliju.
- Dodaj tekuću smjesu suhim sastojcima i miješaj dok se sjedine. Izlij u pripremljen kalup za tortu i peci 28 do 30 minuta ili dok čačkalica ne izađe čista.
- Pažljivo izvadite iz kalupa i pusti da se potpuno ohladi.
Za preljev:
- Prosij zajedno šećer i kakao.
- Dodaj javorov sirup i vodu i miješaj dok ne postane glatko.
- Prelij preko ohlađenog kolača i odmah posluži.
Kalorije: 1 kriška sadrži 320 kcal.