Tajni sastojak ovog sočnog i čvrstog kolača je špinat. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva Celzijevih. Namasti limeni kalup promjera 20x20 cenitimetara. Pomiješaj špinat i mlijeko u prerađivaču hrane u glatku kašu. Prelij u zdjelu te umijašaj šećer i kokosovo ulje.
U drugoj zdjeli prosij brašno, kakao u prahu, sodu bikarbonu i sol. Dodaj suhe sastojke tekućima i miješaj dok ne dobiješ gusto tijesto. Umiješaj komadiće čokolade. Prelij tijesto u pripremljeni kalup i peci 35 minuta ili provjeri čačkalicom koja, kad je izvadiš, treba biti suha; tijesto u sredini može ostati malo vlažno. Ostavi da se ohladi, pa posluži.
Sastojci:
- 90 g listova špinata
- 190 ml biljnog mlijeka
- 250 g nerafiniranog šećera od šećerne trske
- 2 žlice kokosovog ulja, rastopljenog
- 165 integralnog pšeničnog brašna
- 60 g kakaa u prahu
- 1 žličica sode bikarbone
- 1/4 žličice soli
- 75 g veganskih čokoladnih komadića
Smjesa je za 16 kolača, jedan kolač ima 167 kcal. Za pripremu je potrebno 10 minuta i 35 za pečenje.
Recept je preuzet iz knjige "Zeleno povrće za svaki dan - Brzi, jednostavni i ukusni recepti uz koje ćete u svaki obrok uvrstiti zeleno povrće", Jessice Nadel. Knjiga je objavljena u izdanju Mozaik knjige.